Hat embert tartottak állandó rettegésben és fizetési kényszerben az orosházi uzsorások, volt, akit anyjával együtt kínoztak meg. 

Zsarolással, sanyargatással, uzsora-bűncselekményekkel vádol az Orosházi Járási Ügyészség egy helyi házaspárt, akik a vádirat szerint legalább hat ember életét tették pokollá. 

Hulladékból, uzsorából éltek

A 47 éves férfi és 43 éves felesége elsősorban hulladékgyűjtéssel foglalkozott, de az ügyészség szerint kihasználták a környezetükben élő, ellenállásra képtelen lakókat is: uzsorakölcsönöket adtak nekik, amit százszázalékos kamattal kellett megfizetniük a kölcsön utáni hónapban. 

Négymilliós kamatot hajtottak be

A beszedett pénz felét, vagyis az eredeti kölcsön összegét aztán újra kölcsönadták a károsultaknak, így biztosítva az éveken át tartó uzsorakörforgást. Volt olyan adósuk, akinek eredetileg 50 ezer forintot adtak, de végül 4,3 millió forintot hajtottak be rajta. 

A nyílt utcán vonszolták áldozataikat

A házaspár az erőszaktól sem riadt vissza a vádirat szerint: az egyik sértettet komoly veréssel fenyegették, amikor pénzhiányra hivatkozott – egy másik személyt pedig éveken át csicskáztattak, házuk körüli munkákra fogták be a tartozása fejében. 

Amikor áldozatuk megszökött a Sámsoni utcai ingatlanból, utánamentek, felpofozták, majd anyjával együtt autójuk elé kötötték, és az utcán vonszolták őket. 

Kártérítésre számíthatnak

A házaspár előzetes letartóztatásba került. Ha a bíróság is helyt ad vádaknak, halmazati büntetésük 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés lehet. A sértettek kérik, hogy térítsék meg nekik az okozott kárt, indítványukat pedig az ügyészség is támogatja. Az ügyben várhatóan az Orosházi Járásbíróság hoz majd ítéletet.