Szerdán dönthetnek Kissről Százhalombattán

Takáts Zsuzsanna és Kiss László osztott
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy nem vár semmilyen közvélemény-kutatásra Százhalombatta, hanem már a szerdai ülésén megfoszthatja díszpolgári címétől a nemierőszak-botrány miatt Kiss Lászlót – értesült az Origo. 
Vágólapra másolva!

Május 11-én 13 órakor rendkívüli testületi ülés témája lesz a Kiss-ügy – közölte az Origo kérdésére Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere.

Kiss László ügyét szerdán újra előveszik Százhalombattán Forrás: MTI/Kovács Anikó

A városvezetőtől azt kérdeztük, hogy Kiss László lemondott úszókapitány halottnak hitt, de a hétvégén a nyilvánosság elé állt egykori áldozatának nyilatkozata után tervez-e lépéseket az önkormányzat a Kiss-ügyben.

Még mindig díszpolgár

Kiss László ugyanis, bár a botrány kirobbanása után, áprilisban lemondott Százhalombatta tiszteletbeli alpolgármesteri posztjáról, továbbra is a város díszpolgára, és a helyi uszoda is az ő nevét viseli. A hétvégén egyébként spontán akcióként többen egy törülközővel takarták le a városi uszoda falán a feliratból Kiss László nevét.

Letakarták a nevét az uszoda falán Forrás: Facebook

Kiss László díszpolgári címének visszavonása, illetve a róla elnevezett uszoda névváltoztatásának kérdése egyébként áprilisban már egyszer felmerült a képviselő-testület ülésén, ám akkor úgy határoztak: közvélemény-kutatást rendel a város, amelyben rákérdeznek a polgároknál arra, egyetértenek-e az uszoda átnevezésével, illetve a díszpolgári cím visszavonásával.

A többség a lemondását akarja

Az Origo nem reprezentatív, de nagyszámú, csaknem 15 ezer olvasót állásfoglalásra késztető közvélemény-kutatása szerint olvasóink elsöprő többsége nem csak bocsánatkérést vár a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról közben lemondott Kiss Lászlótól.

Hanem azt is várják, hogy mondjon le százhalombattai díszpolgári címéről. Olvasóink 84 százaléka ezt tartaná helyesnek. A válaszadók 9 százaléka megelégedne azzal, ha Kiss bocsánatot kérne végre az áldozattól, Takáts Zsuzsannától. Olvasóink 8 százaléka szerint azonban nem kell semmit tennie.

Kiss tagad és támad

Kiss a szövetségi kapitányi posztról való lemondásakor kiadott közleményében tagadta az erőszakot. Azt írta,

Azt is állította, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, és keresi a perújítás lehetőségét.

Az Origo kereste Kiss Lászlót a tévéinterjú után, ám az egykori úszókapitány nem kívánt nyilatkozni.

Kiss László eközben a hírek szerint ellentámadásba lendül, és a már korábban említett perújrafelvételt fontolgathatja.

A Népszabadság számolt be arról, hogy Kiss megbízásából Bánáti János ügyvéd kikérte az 55 évvel ezelőtti ügy iratait a levéltárból. Ez alapján úgy tűnik, Kiss komolyan gondolta, hogy be akarja bizonyítani, ő és két társa koncepciós per áldozatai voltak.

A botrány főbb állomásai

  • Áprilisban került nyilvánosságra az az irat, amely bizonyítja, hogy Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 1961-ben két társával megerőszakolt egy nőt, és emiatt börtönben is ült.
  • A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) az elnökségi ülésén úgy döntött, hogy Kiss Lászlónak nem kell távoznia a szövetségi kapitányi posztról. Az edzők külön közleményben álltak ki mellette.
  • Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke azt mondta: „Mindenki tudott róla, de senki sem beszélt.” Úgy vélte, erkölcsileg sohasem évül el, amit Kiss tett, de „nem lehet valakit kétszer elítélni”.
  • Lázár János miniszter azt mondta, nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását. Szerinte „tíz olimpiai aranyérem elég súlyos dolog”.
  • Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztségéről, de egyelőre díszpolgári címétől nem fosztották meg, és a helyi uszoda továbbra is az ő nevét viseli.
  • Közben aláírásgyűjtés indult Kiss lemondásáért.
  • Kiss László bejelentette lemondását a szövetségi kapitányi posztról, de azt állította: „koholt vádak alapján” ítélték el, miközben „az ítéletben foglalt cselekményt nem követtem el”.
  • Megszólalt a halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, és mindent elmesélt az 55 évvel ezelőtt történtekről. Állítása szerint erőszak történt, és nem bocsátott meg Kisséknek.