Egy orosházi házaspár több éven át adott uzsorakölcsönöket legalább hat embernek. Áldozataik egyike megszökött, de az uzsorások utána mentek, és őt és az anyját is a kocsijuk után kötve a földön húzva vitték vissza. A Békés Megyei Főügyészség vádat emelt az uzsorások ellen.

Az esetről az ügyészség azt írta: a 47 éves férfi és 43 éves felesége hulladékgyűjtéssel foglalkozott, ezzel egyidejűleg rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható embereket "uzsoráztattak".

A rászoruló embereknek egy hónapra, havi 100 százalékos kamatra adtak pénzt kölcsön. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de annak felét, azaz az eredeti kölcsön összegét "visszaadták", ismét havi 100 százalékos kamatra. Így az érintettek eladósodottságát évekig fenntartották. Volt olyan sértett, aki ötvenezer forintos kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 millió forintot fizetett vissza.

A vádlottak egyes esetekben a pénz behajtása céljából súlyos fenyegetést és erőszakot is alkalmaztak. Volt olyan sértett, akit "csicskáztattak", éveken keresztül arra kényszerítettek, hogy a házukban tartózkodjon, ott munkát végezzen minimális ellátás fejében, nem engedték haza, amikor pedig elszökött, utánamentek, majd őt és az anyját a kocsijuk után kötözve húzták a földön. 

Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt "súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással, a személyi szabadság két rendbeli, a sértett sanyargatásával elkövetett megsértésének bűntettével", valamint "öt rendbeli, üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekménnyel" vádolja.