Egyetlen menekülttel szemben sem kellett a rendőröknek intézkedniük Körmenden, a Rába-parti városban élők ugyanolyan biztonságot élvezhetnek, amilyet az ideiglenes befogadótábor megnyitása előtt - mondta Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya kedden, a város polgármesterével és a bevándorlási hivatal illetékesével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A dandártábornok elmondta: huszonegy embert hallgattak meg magyar részről abban a szabálysértési eljárásban, amelyet a rendészeti szakközépiskola tornacsarnoka ablakának betörése ügyében indítottak, és az eddigiek teljes mértékben alátámasztották mindazt, ami a csütörtöki rendőrségi sajtótájékoztatón elhangzott.

Menekültek sátrai az iskola sportcsarnoka mellett a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes migrációs befogadóállomásonForrás: MTI/Varga György

A tanúk közül nem látta senki, hogy miként tört ki az ablak, és azt mondták, senki nem volt veszélyben. A sportcsarnok továbbra is használható, biztonságos a civilek számára is - közölte a főkapitány.

Eddig sem voltak veszélyben, ezután pedig különösen nem lesznek veszélyben,

mert azokban az időszakokban, amikor külsősök, civilek tartózkodnak az épületben, rendőrjárőr fog posztolni a csarnok bejáratánál és az épület kerítésnél" - mondta.

Tiborcz János szólt arról is, hogy a szabálysértési eljárás nem zárult le, a következő napokban a migránsok között próbálnak információkat gyűjteni a történtekről.

Utalt azonban arra: továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy az ablak véletlenül tört ki.

Hozzátette: az egyik kézilabdás lány édesanyja azt mondta, hogy befelé menet láttak migránsokat, akik a tábor területén, az épület falának támaszkodva napoztak, és az ablak párkányán ültek.

Térfigyelő kamerákat szerelnek fel

Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a Belügyminisztériumnak azért a 24 millió forintos támogatásért, amelyet a város köztéri kamerarendszerének bővítésére nyújtanak. Elmondta, az újabb kamerák felszerelése már meg is kezdődött, először az ideiglenes befogadótábor környékén, majd a város szinte minden pontján jelennek meg újabb kamerák.

Bebes István ismét hangsúlyozta: a város polgármestereként tiltakozott az ellen, hogy Körmenden nyíljon ideiglenes befogadóállomás, de tudomásul kell venni, hogy a rendészeti szakközépiskola a Belügyminisztérium területe, a törvényeket pedig az önkormányzatnak is be kell tartania.

Miután a táborról szóló döntés megszületett, azon dolgoztak, hogy a működése minél kevésbé zavarja a körmendieket - mondta. Érthető, hogy ennek ellenére mégis vannak, akiket aggaszt a tábor léte, hiszen a település szeretne továbbra is nyugodt kisváros lenni, ugyanakkor a körmendiek fegyelmezetten és megértően viselkednek - emelte ki.

Az itt élő emberek nem szeretik a felesleges feszültségeket"

- mondta a polgármester a pénteken lezajlott, a Jobbik által szervezett demonstrációra és egyes, szerinte rémhírkeltő, alaptalan híresztelésekre utalva.

Bebes István azt mondta: a demonstráció nem a körmendiek érdekeit szolgálta, nem az ő véleményüket fejezte ki. A demonstrálók fele nem is körmendi, és voltak közöttük olyanok, akik megjelenésükkel, viselkedésükkel nyugtalanságot keltettek a városban - tette hozzá.
Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Igazgatóságának vezetője elmondta: kedd reggel 202 menedékkérő volt a körmendi ideiglenes befogadó táborban, ellátásukról szociális munkások is gondoskodnak.

Május 2. óta egyébként a Körmendre vitt migránsok közül 14-en távoztak ismeretlen helyre az egyébként nyitott táborból.