Vágólapra másolva!
Magyarországnak is részt kell vennie a szemünk előtt zajló klímaforradalomban – többek között erről beszélt Áder János az Országgyűlésben, és arra kérte a képviselőket, hogy fogadják el a párizsi megállapodásról szóló törvénytervezetet.
Vágólapra másolva!

Áder János a ratifikációs eljárás mielőbbi megindítását kérte a kormánytól: Magyarország az elsők között legyen az Európai Unióban, akik hitet tesznek a párizsi megállapodás mellett.

Áder János szerint a legnagyobb bajt elkerültük, de a legnagyobb jót még nem értük el. A köztársasági elnök szerint ha a párizsi megállapodást mindenki betartja, akkor a földfelszíni hőmérséklet 2,7 fokkal fog emelkedni. Körülbelül 15-20 évünk van arra, hogy ezt a megállapodást végrehajtsuk. Ha nem változtatnánk, akkor

tovább nőne a Föld hőmérséklete,

egyre szélsőségesebb lenne az időjárás, és az eddigieknél is nagyobb természeti katasztrófák történnének – mondta az államfő.

Tévhitek

Áder János szerint vannak tévhitek a klímaváltozással kapcsolatban, így például nem igaz, hogy az emberi tevékenységből származnának a mostani problémák. A párizsi megállapodás nem oldott meg mindent – mondta a köztársasági elnök. Ha a párizsi megállapodást betartjuk, annak nagyon komoly gazdasági következményei lesznek, mivel egy új korszak küszöbére érkezünk azzal, hogy a fosszilis energiára épülő fejlődés lezárul.

Áder János a párizsi klímamegállapodásról beszélt az Országgyűlésben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök elmondta, 2015-ben olyan dolgok történtek, amikre nem volt példa korábban. A tavalyi volt az első olyan év, amikor megújuló energiákra kétszer annyi pénzt költöttek, mint a hagyományos forrásokra. Az Egyesült Államok az elmúlt 10 évben az EU-t meghaladó szennyezőanyag-kibocsátást ért el, miközben

Szaúd-Arábia is megkezdte az átállást az olajkorszak utáni időre

– mondta Áder.

Jól állunk

2014-ben 50 éves mélyponton volt hazánk szén-dioxid-kibocsátása – mutatott rá az államfő. Úgy ért el Magyarország gazdasági növekedést, hogy közben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. Áder János szerint a magyar kormánynak át kellene gondolnia a hazai energia- és klímastratégiát, és erősíteni kellene a Magyar Tudományos Akadémia kutatásait. Magyarország nem maradhat ki abból a klímaforradalomból, ami a szemünk előtt zajlik – mondta a köztársasági elnök.

Úgy fogalmazott:

a fejlődést és a klímavédelmet együtt kell kezelni

a következő években. Ha valóban felelősséget érzünk a következő generációkért, akkor minden képviselőnek támogatnia kell a párizsi klímamegállapodást ratifikáló törvénytervezetet – mondta Áder János.

A Fidesz támogatja

Bencsik János, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a párizsi keretegyezmény nem ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel, harmonizál a kormány által már jóváhagyott éghajlat-változási stratégiai keretrendszerrel, így a Fidesz-frakció támogatja a megállapodás aláírását. A felvázolt célok teljesüléséhez azonban – folytatta –

értékváltásra van szükség,

az új érték lényege pedig az, hogy minden embert azonos méltóságúnak tekint, és mindenkinek emberhez méltó körülményeket követel meg.

Bencsik János: Nem sért nemzeti érdeket a megállapodás Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a megállapodás kihirdetéséről szóló javaslat tartalmában, céljaiban nincs vita a pártok között. Ugyanakkor arra hívta fel a kormányt: ne csak papíron, ne csak szavakban, ne csak a külföld felé, hanem tettekben is képviselje ezeket az elveket.

Aradszky András, a KDNP vezérszónoka párizsi megállapodás mellett, Ferenc pápa tavalyi, klímavédelmi enciklikájáról szólva kiemelte: fontos történelmi pillanat, amikor a lelki és a profán szféra egyszerre gondolkozik, hogy miképpen tudja megvédeni a teremtett világ értékeit.

Napirend előtt

Korábban napirend előtt Burány Sándor (MSZP) arról beszélt, fordulatra van szükség a kormányzásban: vissza kell állítani az állami cégvezetők bérplafonját, újra csökkenteni kell az alacsony keresetűek adóját. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány szerint a szegénységből a munka által juthat ki egy ember; ma már 2010-hez képest ötszázezerrel többen dolgoznak, több mint 4,2 millió a foglalkoztatottak száma.

Harrach Péter (KDNP) úgy értékelte, a 2017-es költségvetés a jó és egészséges társadalmat szolgálja, abból egy egységes társadalom képe bontakozik ki. Hozzátette:

bővülnek a családok, a hátrányos helyzetűek lehetőségei,

a kiszámíthatóságot az életpályamodellek segítik. Szerinte primitívek és siralmasak a sportfejlesztésekkel kapcsolatos kritikák.

Harrach Péter kedvező folyamatokat lát Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára felidézte, hogy a 2010-es kormányváltáskor milyen helyzetben volt az ország: pénzügyi, morális és társadalmi csődben volt Magyarország. Az OECD szerint azonban most már jó úton járnak, az ország gazdasági eredményeit el kell ismerni - közölte, majd úgy értékelte: reális és támogatható a jövő évi költségvetés.