Kvótareferendum: otthon tartaná szavazóit az ellenzék egy része

Vágólapra másolva!
Az Együtt és a Demokratikus Koalíció azt javasolja szavazóinak, hogy ne menjenek el az őszi kvótás népszavazásra. Az MSZP szerdán mondja el, mit gondol a referendumról, ma még azt sérelmezik, hogy nem lesz egy napon a kormány és az ő népszavazási kezdeményezésük. Az LMP egyelőre nem kommentálta a döntést, Schiffer András pártelnök viszont reagált rá, azt mondta, "a kérdésre csak nemmel lehet szavazni". A Jobbik, a Párbeszéd Magyarországért és a Magyar Liberális Párt egyelőre nem reagált. A Fidesz arra kéri a balliberális pártokat, ne támadják a referendumot.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok közül kora délutánig az Együtt és a Demokratikus Koalíció fejtette ki véleményét a kormány őszi kvótareferendumáról, az MSZP érintőlegesen reagált rá, az LMP és a Jobbik még nem közölte álláspontját.

Együtt: Életveszély ez a referendum

Az Együtt elutasítja a kvótareferendumot, és arra kéri a választókat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. Szelényi Zsuzsanna azt mondta, a referendummal a kormány "sunyi módon" felhatalmazást akar szerezni arra, hogy az országot "bármikor kivigye" az Európai Unióból.

A független képviselő szerint ezért

a népszavazási kezdeményezés kockázatos és életveszélyes a magyarok számára,

hiszen Magyarország 12 éves uniós tagsága történelmi léptékű, hatalmas előrelépést hozott.

DK: Orbán kivezeti az unióból az országot

A Demokratikus Koalíció szerint a kormányfő arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az EU-ból. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke azt mondta, mivel az Országgyűlésben a népszavazás kiírásáról nem kétharmados szavazás döntött, a DK színeiben politizáló független képviselők bojkottálták a szavazást. Molnár Csaba szerint a kormány kérdése jogilag alkalmatlan bármiféle döntéshozatalra, emellett hazug is.

"Orbán Viktor valójában nem pár száz ember befogadásáról szavaztat, hiszen pontosan tudja, hogy nem lehetünk potyautasok az EU-ban, nem tarthatjuk a markunkat úgy, hogy közben kihúzzuk magunkat a közös feladatok alól. Orbán Viktor valójában arra kér felhatalmazást, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból. Ez pedig ellentétes a magyar emberek érdekeivel" - írta a politikus.

Molnár Csaba jelezte: a DK bojkottálni fogja az Európa-ellenes népszavazást, és a népszavazástól való

távolmaradásra biztatnak, mert a távolmaradás is szavazat, mivel "aki távol marad, az Európára szavaz".

MSZP: Folytatjuk az aláírásgyűjtést!

Bárándy Gergely szocialista képviselő, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke azt mondta, az MSZP parlamenti frakciója, az országos elnökség és a megyei elnökök szerdán együttes ülésen alakítják ki a párt álláspontját a kvótareferendummal kapcsolatban.

Bárándy szerint a Fidesz ellehetetlenítette, hogy egyszerre lehessen szavazni a kormány által kezdeményezett, illetve az MSZP által támogatott népszavazásokról, és ezzel majdnem hatmilliárd forintot húzott ki a családok zsebéből. Az ellenzéki politikus közölte, folytatják az aláírásgyűjtést a "Fidesz-ellenes" népszavazásokhoz.

Schiffer András: A kormány nincs abban a helyzetben

Schiffer András, az LMP társelnöke a kvótaügyi népszavazásról azt mondta: pártja nem vesz részt a kampányban, a kormány ugyanis szerinte addig, amíg állampolgári kezdeményezéseket meghiúsít, nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy népszavazást kezdeményezzen. Kijelentette ugyanakkor:

a kérdésre csak nemmel lehet szavazni,

mert amíg a meghívás nem uniós szinten született a menekültek felé, addig a befogadás sem születhet így.

Fidesz: Ne támadják a referendumot!

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arra szólította fel a balliberális oldalt, hogy ne támadja meg az Alkotmánybíróságon a parlament keddi döntését a kvótareferendum elrendeléséről.

A politikus a népszavazást az ország történetében az egyik legfontosabb ügynek nevezte, úgy fogalmazott:

az elmúlt húsz évben nem állt ilyen súlyú döntés előtt Magyarország.

Az embereknek el kell dönteniük, akarják-e, vagy sem, hogy Brüsszel bevándorlókat telepítsen be Magyarországra - mondta.

A kérdés

Az Országgyűlés kedden rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást a kormány kezdeményezésére. A népszavazási kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?".