Jöhet a népszavazás az uniós kvótáról

2016.05.10. 10:03

136 igen szavazattal, 5 nem ellenében, tartózkodás nélkül megszavazta a parlament a kormány által kezdeményezett, kötelező betelepítési kvóta elleni referendumot. Várhatóan ősszel voksolhatunk.

A képviselők rögtön első napirendi pontként szavaztak a kvótareferendum elrendeléséről, miután a Ház hétfőn a Fidesz-KDNP kezdeményezésére lehetővé tette a javaslat házszabálytól eltérő gyorsaságú tárgyalását.

A függetlenek szavaztak nemmel

A honatyák 136 igen szavazattal, 5 nem ellenében, tartózkodás nélkül, elrendelték a népszavazást.  A referendumot fideszes és jobbikos képviselők szavazták meg. Fodor Gábor, Kónya Péter, Szabó Szabolcs, Szabó Tímea és Szelényi Zsuzsanna független képviselők szavaztak nemmel. 

Arra a kérdésre kell válaszolniuk majd a népszavazáson résztvevőknek: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” 

Orbán Viktor miniszterelnök még február 24-én kezdeményezte a referendumotForrás: MTI/Kovács Attila

A javaslat szerint csaknem ötmilliárd forint fordítható a népszavazás lebonyolítására, amelyre várhatóan szeptemberben vagy október első napjaiban kerül majd sor.

Mint arról korábban beszámoltunk, alkotmányjogi panaszt nyújt be a Magyar Liberális Párt, azt kérve az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a Kúria korábbi döntését, és ne engedélyezze, hogy kiírhassák a kvótareferendumot. 

Asselborn: Orbán nyerni fog

Az Európai Unió „meghal”, ha uniós kérdéseket népszavazással döntenek el – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD német országos köztelevízió Europamagazin című műsorának hétvégi adásában. A szocialista politikus elmondta: Orbán Viktor Magyarországon most népszavazást tart, és azt mondja, hogy egy migráns sem jöhet Magyarországra.

A magyar miniszterelnök „meg fogja nyerni ezt a referendumot”, és ha Magyarország népszavazást tart, akkor talán más tagállamok is így tesznek, és dobhatjuk a szemétdombra az Emberi Jogok Európai Egyezményét – mondta Jean Asselborn.

A magyar kormány éppen azért kezdeményezett népszavazást az illegális bevándorlásról, hogy a magyar emberek döntsenek a sorsukról, és ne a luxemburgi külügyminiszter - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy közleményben. Szijjártó úgy fogalmazott: 

Jean Asselborn a megszokott pökhendiséggel másodrangú európainak minősíti azokat, akik nem értenek vele egyet. 

A külügyminiszter szerint Európa „akkor hal meg, ha a vezetői nem tudnak különbséget tenni menekültek és illegális gazdasági bevándorlók között”, és „ha a vezetői nem értik meg, hogy elsősorban azoknak az embereknek a biztonságáért és jólétéért felelősek, akik megválasztották őket”.

Egy hete döntött a Kúria

A Kúria május 3-án döntött úgy, hogy lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A testület ugyanis elutasította a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítő határozata ellen benyújtott jogorvoslati kérelmeket. 

A Kúria május 3-án adott zöld utat a kérdésnekForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Minderre az Alapjogokért Központ azt közölte, alkotmányosnak tartják és üdvözlik a Kúria döntését, amellyel engedélyezte az „uniós kényszerbetelepítés” ügyében kezdeményezett népszavazást. A népszavazásra bocsátott kérdések országgyűlési hatáskörnek minősülnek, mivel semmi sem zárja ki a törvényhozás jogalkotói kompetenciáját. 

A kérdés emellett egyértelmű: csak a jövőbeni eljárásokra, ügyekre vonatkozhat, valamint az Országgyűlés adott esetben hozhat olyan döntést is, amellyel a kormány mandátumát egy európai uniós döntéshozatal során megköti. Mindemellett a központ szerint az a legfontosabb, hogy a kérdés nem ütközik tiltott tárgykörbe, ugyanis az uniós jog speciális és sajátos jogrend, így nem minősül nemzetközi jognak - vélte az intézet.

Orbán: Másodlagos, mit szól az unió 

Orbán Viktor február 24-én jelentette be, hogy a kormány nevében népszavazást kezdeményezett a kötelező betelepítési kvótákról. Akkor azt mondta: másodlagos szempont, hogy mit szól ehhez az Európai Unió, a lényeg, hogy az emberek megkérdezése nélkül, a fejük felett ilyen döntést nem lehet hozni. Az Origo kérdésére a kormányfő azt is mondta: azon még nem gondolkodtak, hogy lemond-e a kormány, ha a referendum sikertelen lesz.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK