Bakondi: Korántsem zárult le a menekülthelyzet

Szerb-Magyar határ Röszke térségében biztonsági határzár alias kerítés
Vágólapra másolva!
Bakondi György szerint a menekülthelyzet korántsem zárult le, hiszen a nyár közeledtével "aktivizálódtak" a migránsok útvonalai. A belbiztonsági főtanácsadó szerint az EU-török megállapodás ingatag, mert nem lehet tudni, hogy Törökország új miniszterelnöke milyen lépéseket fog tenni.
Vágólapra másolva!

A migránsok három útvonalon is érkezhetnek: a Balkánon át, Egyiptomból és Líbiából, ezért a határbiztonság, menekülthelyzet még korántsem zárult le - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

"Az EU-török megállapodás ingatag"

A főtanácsadó emlékeztetett rá: a görög szigeteknél viszonylag lassú a benyújtott vízumkérelmek elbírálása, a Törökországgal kötött európai uniós megállapodás pedig "több szempontból ingatag", részben a török miniszterelnök lemondása miatt.

- mondta Bakondi.

Bakondi György: A migránsok három útvonalon érkeznek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szavai szerint a nagypolitika kérdése, hogy mi lesz a Törökország által támasztott legfontosabb igény, a vízummentesség sorsa, illetve, ha ez nem valósul meg, akkor milyen követelményeket támaszt az ország, és azokat az Európai Unió tudja vagy akarja-e teljesíteni.

Várják a határnyitást

A belbiztonsági főtanácsadó szerint a balkáni útvonal mellett a Líbiából és Egyiptomból induló tengeri útvonal is ismét "aktivizálódott" és mivel jön a nyár, vélhetően tovább "aktivizálódik". Bakondi György azt is hozzátette, hogy a spanyol-marokkói határnál "határsértő mozgások" történtek.

A biztonsági határzár Röszkénél. Bakondi szerint vannak, akik várják a magyar határnyitást Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A belbiztonsági főtanácsadó a balkáni útvonalon érkező migránsokról szólva elmondta: sok, a magyar határra érkező migráns visszaretten a magyar határőrizeti rendszertől, de vannak, akik még mindig nem tudják, milyen szigorú a magyar határőrizet. Sőt szerinte,

mert valakik - a főtanácsadó szerint nem az embercsempészek - dezinformálják a migránsokat.