Káros, apaellenes, összezavaró – csak néhány jelző azok közül, amelyeket civilek és szakértők mondanak az UNICEF legújabb kampányvideójáról. A kisfilmekben bántalmazott gyerekek beszélnek arról, hogyan védekeznek a támadók, azaz édesapjuk ellen. A szakértő szerint a videó valótlan, és teljesen összezavarja a kicsiket, több szervezet az ombudsmanhoz fordult. Az UNICEF szerint félreértették az üzenetet. 

„Ha van egy komódotok, mint nekem, azt megfoghatjátok, és ide be tudjátok húzni, de ha erősebb apukátok van, akkor lehet, hogy ettől még be tud nyitni” – mondja az UNICEF legújabb kampányában a 10 év körüli Luca.

A kislány ezután egy rózsaszín szobában arról beszél, hogyan védekezik, amikor az apja meg akarja erőszakolni.

Az apa mint bántalmazó

A kisfilm csak egy a három közül, amely hatalmas indulatokat kavart: van, aki családellenességgel vádolja, és vannak civil szervezetek, amelyek az alapvető jogok biztosához fordultak miatta.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Toplak Zoltán által jegyzett beadvány szerint a bemutatott kampányfilmek apaellenesek, hiszen a filmekben a családi erőszaktevőt minden esetben apák személyesítik meg. Azt is kifogásolják, hogy a magyar UNICEF a reklámokat gyerekekkel forgatta, és a moziban gyermekműsorok előtt vetítik.

A botrány miatt a Cinema City már korábban úgy nyilatkozott, hogy a kisfilmet kivették a blokkból, és a 12 éven aluliaknak szóló filmek előtt vetítik. Ennek ellenére még a héten is voltak olyan szülők, akik el sem akarták hinni, mit látnak a vásznon.

„Teljesen elképedtem, amikor a rajzfilm előtt ezt a filmet vetítették le nekünk” – mondta egyikük.

Összezavaró és káros

Összezavarónak és moziban vetítve kifejezetten károsnak tartja a kampányvideót Deliága Éva gyermekpszichológus is.

A gyermekbántalmazás nagyon fontos ügy, az UNICEF pedig méltán számíthat ebben az emberek támogatására, ez a kampány azonban elhibázott, és nem éri el a célját – mondta az Origónak a szakértő, aki maga is elképedve nézte a sokat bírált videókat.

A szakember kifejezetten károsnak tartja, hogy a videókat mozikban is vetítik, hiszen ezeken a helyeken a nézőknek nincs lehetőségük eldönteni, meg akarják-e nézni, vagy nem.

„Úgy vélem, a videókat csak az UNICEF honlapján található szöveggel együtt lehet értelmezni, erre viszont a tévében vagy a moziban nincs lehetőség” – tette hozzá.

A kicsik fel sem fogják

Deliága Éva figyelmeztetett arra is, hogy a 6–10 éves korosztály még fel sem fogja, miről szól a videó. Azt persze ő is érzi, hogy a kisfilmnek rossz hangulata van, de a gondolatmenete egy gyermek számára teljesen értelmezhetetlen. Ők még szó szerint értelmezik a dolgokat, és fogalmuk sincs, mire is céloz a filmben beszélő kislány. Ráadásul valószínűleg nem azoknak vetítik, akiket a leginkább érint a bántalmazás.

A kampány az abszurditásra épül, azonban a gyerekek nem feltétlenül értik a helyzet iróniáját, nekik még zavaros és értelmezhetetlen a videó. Éppen ezért fontos lett volna eldönteni, hogy ki a célközönsége” – mondta a pszichológus.

Nem életszerű

Deliága Éva mindemellett nem tartja életszerűnek azt sem, hogy a filmben olyan gyerekek beszélnek a bántalmazásról, akik láthatóan jó körülmények között, komfortban élnek, és az internet közönsége előtt mernek beszélni arról, ami velük történt. Ráadásul az ábrázolt helyzet sem valós, hiszen a gyerek elsősorban lelki értelemben védekezik, fizikailag nincs esélye a bántalmazóval szemben.

Lucus a filmben arról beszél, hogyan kell a szekrénybe bújniForrás:UNICEF Magyar Bizottság

„Nem tartom valósnak, hogy az ábrázolt gyerekek ne szólnának például az édesanyjuknak, vagy az osztályfőnöküknek arról, mi történt velük” – tette hozzá.

A szakértő szerint, ha az UNICEF valóban a célcsoportot akarja elérni, akkor használható tanácsokat kellene adnia ismert formátumban arról, hogyan ismerhetik fel a gyerekek, ha a környezetükben valakit bántalmaznak, és kihez fordulhatnak, ha baj van, akár egy segítőn, akár egy segélyvonalon keresztül.

Leegyszerűsített bántalmazás

Deliága Éva szerint a videók által sugárzott kép azért sem reprezentatív, hiszen minden esetben az apa – nem tudni, édes- vagy nevelőapa – a bántalmazó.

„Ez nagyon leegyszerűsített üzenet, a bántalmazásnak sokféle formája van. A videó például a lelki bántalmazást vagy a gyerek elhanyagolását meg sem említi” – mondta.

A szakértő azt is elhibázottnak tartja, ahogy a szervezet kampányhoz nyúlt: ha magyar adatokkal, felnőttekhez szólva, érthető módon kampányolnak, akkor elérhették volna a céljukat. Ráadásul azzal, hogy a filmen egy jól szituált, internetező, kommunikatív kislányt erőszakol az édesapja, nem ragadták meg a magyarországi gyermekbántalmazásos esetek lényegét.

Az UNICEF magyarázó kiadványokat is megjelentetett a témárólForrás: UNICEF Magyar Bizottság

Nem éri el a célját

 Az sem mellékes, hogy a filmmel az UNICEF az 1 százalékos támogatásra is felhívja a figyelmet, márpedig ma Magyarországon még mindig a férfiak a fő keresők a családokban.

Ha őt állítjuk be bűnösnek, akkor nem biztos, hogy sikerül megnyerni a támogatásukat– tette hozzá.

„Összességében úgy vélem, az UNICEF most bakizott, ezzel a kampánnyal ugyanis a célcsoportot nem tudják elérni, így biztosan nem számíthatnak a megsértett apukák támogatására” – mondta Deliága Éva.

Félreértett üzenet

Az UNICEF szerint viszont a civil szervezetek félreértették a kisfilm üzenetét. Lux Ágnes, a Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója az Origónak azt mondta: a hivatalos bűnügyi statisztikák szerint Magyarországon évente több mint 15 ezer gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává. A felmérések szerint a gyermekkori szexuális bántalmazás áldozatainak közel 90 százaléka ismeri is az elkövetőt, közülük 62 százalék családtag, 30 százalék egyéb ismerős, 8 százalék ismeretlen. Az elkövetők jelentős része – egyes statisztikák szerint legalább 85 százaléka férfi. Tehát közel 8 ezer esetben válik a gyermek férfi családtag áldozatává, ami az összes eset több mint a fele.

A gyermekjogi igazgató rámutatott: különösen fájdalmas, hogy a magyar társadalomra a szőnyeg alá söprés a jellemző ezekben az esetekben. Örülni kell annak, hogy – bár téves értelmezés alapján – elindult valamiféle társadalmi vita a gyermekek jogaival kapcsolatban. A kampány ebben az értelemben máris elérte a célját, bár azt az igazgató kifejezetten sajnálatosnak tartja, hogy nem a bántalmazott gyermekek jogairól folyik a párbeszéd. 

Évente 15 ezer

Az UNICEF a honlapján kiemelte, hogy a bántalmazásnak alapvetően négy fajtáját különböztetik meg: a fizikai erőszakot, a lelki bántalmazást, a szexuális abúzust és az elhanyagolást. A hazai és nemzetközi vizsgálatok szerint az esetek 48-50 százaléka elhanyagolás, 25 százaléka fizikai, 20 százaléka érzelmi bántalmazás, 5 százaléka szexuális abúzus.

Fizikai bántalmazásnak minősül a pofon és a gyermek bezárása is, ám a kutatás szerint előbbit a felnőttek 16, míg utóbbit 9 százaléka nem tartja bántalmazásnak.