Ma egy éve járt le az engedélye az almásfüzitői veszélyeshulladék-tározónak, de egy jogi kiskapunak köszönhetően az tovább működhet. A Greenpeace a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy megakadályozza a további veszélyeshulladék-szállítást Almásfüzitőre.

A kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója Budapesttől alig 100 km-re található, a Duna partján. Bár a tározó már évek óta nem fogad vörösiszapot, de annak felszíne egy nem kevésbé veszélyes tevékenységnek ad helyet jelenleg is. Évi több mint százezer tonna veszélyes hulladék befogadására van ugyanis itt engedélye a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-nek, de – a Greenpeace véleménye szerint – az engedélynek egy éve le kellett volna járnia, és a cég csak egy jogi kiskapura hivatkozva folytathatja még mindig a tevékenységét. 

A Greenpeace akciója a Legfőbb Ügyészség előttForrás: Fotó: Marton Szilvia - Origo

Elutasították

A vállalat új engedélykérelmét először tavaly augusztusban, majd idén áprilisban másodszor is elutasította a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal mint illetékes környezetvédelmi hatóság, továbbá az itt folyó szabálytalan hulladékkezelés miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen. A Greenpeace követeli, hogy a magyar kormány vegye komolyan a saját hatósága és az EU döntését, és azonnal állítsa le a kockázatos veszélyeshulladék-üzletet.

2011 óta kampányolnak

A szervezet 2011 óta kampányol azért, hogy a közvetlenül a Duna partján fekvő, szivárgó tározóra ne hordhassanak további veszélyes hulladékokat. A tározó nem csak a környezetvédők szerint veszélyes, állításaikat a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének kutatói is alátámasztják.

Azonnali lépést akarnakForrás: Fotó: Marton Szilvia - Origo

Addig is dolgozhatnak

A vállalat engedélye a veszélyes hulladék befogadására a Greenpeace véleménye szerint 2015. május 12-ig volt érvényes. Az aktuális engedély addig érvényes, amíg jogerőre nem emelkedik az új engedély; de a cég annak hiányában is folytathatja a tevékenységet, amíg nincs jogerős döntés. A tározóba továbbra is akár több tízezer tonnányi veszélyes hulladékot szállíthatnak, ami napról napra növeli a környezeti kár kockázatát. A Greenpeace ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordul, hogy az hívja fel a hatóságot a tározóval kapcsolatos tevékenység beszüntetésére.