Félmillióval csökkent Magyarország népessége a rendszerváltás óta

2016.05.12. 07:49

A rendszerváltás óta több mint félmillió fővel csökkent Magyarország népessége. Tavaly már csak 9,8 millióan voltunk, 2050-re pedig már csak 9,3 millióan élnek majd az országban.

Egy újabb magyar városnyival csökkent tavaly Magyarország lélekszáma - írja a Világgazdaság. Így már több mint félmillióval kevesebben vagyunk, mint a rendszerváltás idején.

Egy városnyival csökkent tavaly a magyar lakosság számaForrás: MTI/Ujvári Sándor

A lap szerint a tavalyi csökkenéshez a rekordmagas halálozási szám mellett az alacsony születésszám is hozzájárult. Emiat Magyarországa lélekszáma tavaly 9 millió 823 ezerre esett vissza.

Bár a halálozások kiugróan nagy száma minden bizonnyal nem tartós folyamat – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint ez az influenzajárvány és a nyári hőség hatása –, de mivel a születések száma sem nőtt érdemben, a népesség a következő években várhatóan tovább csökken majd.

A természetes fogyás az elmúlt években 35–40 ezer között ingadozott. A KSH népesség-előreszámítása szerint tizenöt év múlva már kevesebb mint 9,7 millióan laknak majd az országban, az évszázad közepére pedig már 9,35 millióra csökken a lélekszám. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK