Meghalt annak az ügyészségi csoportnak a vezetője, amelyik a Quaestor-ügyön is dolgozott. Bagoly Bettina szóvivő szerint a nyomozást nem befolyásolja a haláleset.

"A napokban váratlanul és tragikusan fiatalon elhunyt a Fővárosi Főügyészség egyik kiemelkedő tudású és munkabírású csoportvezető ügyésze" - erősítette meg az Index információját a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina azt is elmondta, hogy munkatársuk halála közvetlenül

nem befolyásolja a Quaestor "ügymenetét".

A Quaestor-ügyben a cégvezető Tarsoly Csaba és társai elleni vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Fővárosi Törvényszék az ügyészséget - írta április 2-án az Origo. A brókerbotrányban érintett cég büntetőügyének tárgyalása addig nem kezdődhet el, amíg a vádiratot nem pótolja az ügyészség. A Fővárosi Főügyészségnek 60 napja van kijavítani a visszadobott vádiratot. 

Károsultak egy Quaestor-fióknálFotó: Polyák Attila - Origo

Tarsoly Csaba Quaestor-vezért és tíz társát bűnszervezetben elkövetett sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel vádolják. Ő és társai az ügyészség szerint egy 47 cégből álló

bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt - mondta a Quaestor-ügyről Ibolya Tibor fővárosi főügyész, amikor februárban ismertette az 1548 oldalas vádirat lényegét. 

 A vádiratot február 5-én nyújtotta be a bíróságra az ügyészség, nem sokkal később a bíróság márciusban döntött Tarsoly és egy vádlott-társa előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról, de ez a döntés nem jogerős - igaz, a végrehajtást ez nem is befolyásolja. A főügyész korábban azt is elárulta, hogy politikus nincs a vádlottak között.

Tarsoly Csaba, a Quaestor volt vezéreForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a tárgyalást előkészítő áprilisi ülésen megállapították, hogy

a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak."

A törvényszék közleményére Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Origónak úgy reagált: azt a bíróság elismerte, hogy a vád törvényes, csak hiánypótlásra szólította fel néhány ponton a vádhatóságot.

Mint arról az Origo beszámolt, a Questor mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív lehetett. Ez az után derült ki, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. tavaly márciusban jelentett. Ezután függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét a jegybank.

Bár a Quaestor-kötvényesek kártalanításának első szakasza tavaly ősszel lezárult, az addigi kifizetések alapján minden befektető bukott valamennyit, a kisebbek is. A nagyobb befektetőknél pedig a kárösszeg az Origo számításai alapján átlagosan 15 millió forint is lehetett.