Pert nyertek Rogánék a Portik-ügyben

Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én
Rogán Antal a felszólalása a parlamentben a vasárnapi boltzár megszüntetéséről szóló kormány-bejelentés után 2016 április 11-én
Vágólapra másolva!
A Blikk, a Hír 24, az ATV és a Demokratikus Koalíció ellen is pert nyert Rogán Antal és az V. kerületi önkormányzat.
Vágólapra másolva!

2016. május 4-én a Blikk.hu-val és a Blikk napilappal szemben Belváros-Lipótváros Önkormányzata sajtópert nyert a Kúrián – értesült az Origo. A Kúria az alábbi helyreigazításra kötelezte a Blikk.hu illetve a Blikk szerkesztőségét.

„Lapunknak a 2015. január 05-i számában „Közérdekből kaptak üzlethelyiséget Portikék" című cikkben valótlanul állítottuk hogy Belváros Lipótváros Önkormányzatától Portikék kaptak volna üzlethelyiséget. Azt a valós tényt, hogy a Belváros Lipótváros Önkormányzata 2011-ben üzlethelyiséget adott bérbe a Classic Immo Kft.-nek abban a hamis színben tüntettük fel, hogy a bérlő cég a bérbeadás időpontjában Pápa Mariann érdekeltségébe állt volna."

Az V. kerületi önkormányzat és Rogán Antal

azonban nem csak a Blikk.hu-val és a Blikkel szemben nyert pert

a Portik Tamással kapcsolatban megjelent valótlan állítások, cikkek kapcsán.

Rogán Antal a Kúrián is pert nyert a Blikk ellen Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem adtak bérbe ingatlant

A hir24.hu internetes portált a 2015. január 5-én megjelent cikke kapcsán az elsőfokú bíróság helyreigazításra kötelezte és az alábbi közlemény közzétételére kötelezte.

„Valótlanul állítottuk, hogy Portikék közérdekből kaphatták a belvárosi ingatlant. Valótlanul híreszteltük, hogy a Rogán Antal vezette önkormányzat meglepő indokkal adta át az V. kerületi értékes ingatlant az ismert alvilági figura állítólagos élettársához köthető Classic Immo Kft.-nek. Valótlanul állítottuk, hogy az ingatlant még 2011-ben adták bérbe a Pápa Marianne érdekeltségében lévő cégnek".

Az ítélet szerint a belvárosi önkormányzattól

Portikék nem kaptak ingatlant közérdekből.

A Rogán Antal vezette önkormányzat nem adott át ingatlant az ismert alvilági figura állítólagos élettársához, Pápa Marianne-hoz köthető Classic Immo Kft.-nek.

Egyezség is született

Az ATV-t a 2015. február 23-án, az Egyenes Beszédben közzétettek kapcsán az elsőfokú bíróság az alábbi helyreigazításra kötelezte:

„Műsorunk 2015. február 23-i adásában a Juhász Péterrel történt beszélgetés során valótlanul híreszteltük, hogy az V. kerületi Önkormányzat Portik Tamás üzleti érdekeltségi körébe tartozó cégnek adott ingatlant".

Az ATV azonban több műsorában is foglalkozott a belvárosi ingatlanügyekkel, Rogán Antal illetve a Belváros több pert is indított, végül a felek egyezséget kötöttek, amelynek eredményeképpen az ATV az alábbi helyreigazítást tette közzé:

Az ATV 2014 novembere óta több műsorszámában és honlapján a Rogán Antal polgármestersége idején történt ingatlanértékesítéseivel. A tudósítások olyan információkat is tartalmaztak, amelyek

valóságára vonatkozóan bizonyítékok nem állnak rendelkezésre.

Így az ATV valótlanul híresztelte, hogy

  • • Rogán Antal polgármestersége idején az V. kerületi önkormányzat Portik Tamás vagy élettársa üzleti érdekeltségébe tartozó céggel került üzleti kapcsolatba, nekik értékesített volna ingatlanokat;
  • • létezne Rogán – Portik, illetve Rogán – Szentgyörgyvölgyi ingatlanmaffia, valamint belvárosi korrupció;
  • • az V. kerületi önkormányzatban közokirat-hamisítás történt és bűnbanda kiszolgálására állt fel egy rendszer; továbbá, hogy Rogán Antal és az általa vezetett Önkormányzat hatalmukkal visszaélve, csalással sorozatosan kijátszották az ingatlanokat;
  • • az V. kerületi önkormányzatban bűnözők lennének, illetve hogy Rogán Antal bűnöző;
  • • az ingatlanértékesítések „köztes" pénzért történtek, és hogy Rogán Antal a közpénzt saját hasznára fordítja;
  • • ezekben az ügyekben Rogán Antal személyesen járt volna el;
  • • az ingatlanok értékesítése megelőzte volna a pályáztatást, illetve, hogy ingatlanok értékesítésére a pályázat úgy lett kiírva, hogy a képviselő-testület nem döntött az ingatlanok eladásáról, az azzal kapcsolatos dokumentumokat nem ismerte, valamint, hogy a szakvélemények nem felelnek meg a szakmai előírásoknak, sztenderdeknek
  • • az V. kerületben a jogszabályokat úgy alakították, hogy az önkormányzat csak rosszul járhasson.


A valótlan híresztelés miatt

az ATV elnézést kér.

A felsorolt helyreigazítási kérelmeknek az említett médiumok kivétel nélkül mind eleget tettek.

Gyurcsány pártja is pert vesztett

Rogán Antallal illetve az V. kerületi önkormányzattal kapcsolatban a Demokratikus Koalíció képviselői is több alkalommal valótlan állításokat fogalmaztak meg az ítélet szerint.

Az önkormányzata és Rogán Antal Varju László, Gréczy Zsolt és a Demokratikus Koalíció elleni személyiségi jogi perében a DK 2014. december 3-án közzétett közleményével kapcsolatban az I. fokú bíróság az alábbiakat állapította meg:

„Gréczy Zsolt és a Demokratikus Koalíció valótlanul állították, hogy Rogán Antal polgármestersége idején Belváros-Lipótváros Önkormányzata Portik Tamás élettársa vagy érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaság részére adott el önkormányzati ingatlant, és

ezzel megsértették Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát.

Gréczy Zsolt és a Demokratikus Koalíció valótlanul állították, hogy Rogán Antal polgármestersége idején Belváros-Lipótváros Önkormányzata Portik Tamás élettársa vagy érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaság részére adott el önkormányzati ingatlant, és ezzel megsértették Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát."

Gréczy Zsolt és a DK is több pert veszített Rogán Antallal és a belvárosi önkormányzattal szemben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Jó hírnevet is sértettek

Az I. fokú bíróság a Varjú László és a Demokratikus Koalíció 2014. december 19-én „Feljelentést tettünk az V. kerületi ingatlanpanama ügyében" címmel közzétett közleménye kapcsán az alábbiakat állapította meg:

„Varju László és Demokratikus Koalíció valótlanul állították, hogy Rogán Antal polgármestersége idején Belváros-Lipótváros Önkormányzata Portik Tamás élettársa vagy érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaság részére adott el önkormányzati ingatlant, és ezzel megsértették Rogán Antal és Belváros-Lipótváros Önkormányzatának jóhírnév védelméhez fűződő személyiségi jogát", ezért kötelezték Varju Lászlót és a Demokratikus Koalíciót, hogy a dkp.hu oldalon az az alábbi közleményt jelentessék meg:

"Valótlanul állítottuk, hogy Rogán Antal polgármestersége idején a Belváros-Lipótváros V. kerületi Önkormányzat Portik Tamáshoz köthető személynek adott el ingatlant."

Az ítélet jogerőre emelkedését követően Varju László, Gréczy Zsolt és a Demokratikus Koalíció az ítélet szerinti közleményt a www.dkp.hu oldalon közzétették.