Sziklakert a gang alatt – egy pesti bérház megújulása

2016.05.13. 15:46

Még mindig sokakban él a tévhit, hogy a belvárosi gangos házak lepusztultak és elhanyagoltak, pedig egyre több lakóközösség dönt úgy, hogy nem akar sivár környezetben élni. Egy budai társasházban most pályázati segítséggel virágok, sziklakert és kerti tó mellett pihenhetnek a lakók. 

Kopott kockakövek, málladozó falak, sivár környezet – ha valakit megkérdezünk, hogyan néz ki egy belvárosi bérház udvara, nem kizárt, hogy ezeket a szavakat fogja használni. A jó hír az, hogy nincs feltétlenül igaza. Bár a belvárosban még mindig sok az omladozó épület, egyre több lakóközösség a maga kezébe veszi az irányítást, és élhető helyet alakít ki a sivár környezetből.

A felújított kertben még koncertet is lehet tartaniFotó: Polyak Attila - Origo

A jó példa ragadós

Így tettek a budai Városmajor utca 18. szám lakói is, akik egy pályázat segítségével újították meg belső udvarukat. A sivár, sárga kövezettel borított gangot eleinte csak három-négy család kezdte átépíteni, de később az összes szomszéd bekapcsolódott. Virágágyást emeltek, liliomot és hortenziát ültettek, sziklakertet építettek, és az egyik sarokba még egy kerti tó is befért. A szomszédok ma már esténként együtt üldögélnek a virágok között, így nemcsak egy kert, hanem közösség is született.

Virágágyás mellett sziklakertFotó: Polyak Attila - Origo

A budai társasház nincs egyedül, az elmúlt tíz évben összesen 300 helyen újultak meg zöldfelületek a MOL pályázatán. A program lényege, hogy a vállalat pénzzel támogatja a kertfelújítást, de cserébe a lakóknak szervesen részt kell venniük az építkezésben, hogy együtt tegyenek valamit a környezetükért. A programban eddig 300 közösség vett részt, és együttes erővel 1,5 millió négyzetméternyi területet újítottak meg – csak tavaly 30 közösség 10 focipályányit.

A Városmajor utca 18. felújítása nyertFotó: Polyak Attila - Origo

Kiskunhalas is tarolt

A Városmajor utcai ház idén duplán örülhetett: ők nyerték meg a nagydíjat a legjobban sikerült udvarért, és további félmillió forintot nyertek a felújításra. A település zöld területének megújítása kategóriában a Zöld-híd Halasi Környezetvédők Egyesületének tagjai nyertek. Ők a lakossággal együttműködve egy 3000 m2-es, elhanyagolt területet újítottak meg Kiskunhalason, hogy az több generáció számára is használható legyen. Kertjükbe több mint száz fát és cserjét ültettek, de fahíd, padok, kerékpártárolók is lettek a területen.