Péntek 13: ennyire babonásak a magyarok

péntek 13
Vágólapra másolva!
Számok, lóhere, kéményseprő és sok más tényező is befolyásolhatja a babonások hétköznapjait. Azt is jó tudni, hogy ha babonáról van szó, akkor nagyjából a magyarok kétharmada érintett.
Vágólapra másolva!

Legalábbis ez derül ki a Szerencsejáték Zrt. legutóbbi felméréséből, amelyet idén tavasszal végeztek. A minta reprezentatív: 1500 embert kérdeztek meg, mennyire babonásak, mit gondolnak a szerencséről, és persze arról, hogyan lottóznak.

Tombol a babona az országban

A felmérés egyik legerőteljesebb eredménye, hogy az ország kétharmada babonás. A megkérdezettek közül ekkora arányban mondták, hogy valamilyen szinten babonások. Tíz megkérdezettből csupán hárman mondták, hogy egyáltalán nem hisznek az ilyen dolgokban. Kiderült az is, hogy a nők jóval babonásabbak: a férfiaknak csupán 30 százaléka babonás, a nőknél viszont 40 százalék fölé megy ez az arány.

A szerencsétlenséget hozó babonák közül is

mindent visz Magyarországon a péntek 13-a.

A péntek 13-a esetleges balszerencsét hozó erejében leginkább az 50 fölötti nők hisznek Magyarországon. Forrás:Dreamstime

A balszerencsét hozó babonák közül ebben hisznek a legtöbben az országban. A felmérés szerint tíz megkérdezettből csak négy mondta, hogy egyáltalán nem törődik azzal, ha éppen pénteken 13-a van. A péntek 13-ával kapcsolatos babonák esetében is a nők vezetnek. Közülük is leginkább az idősebbek, az 50-59 éves korosztály.

Templomosok

Azt talán kevesen tudják, hogy a péntek 13-ával kapcsolatos hiedelmek a templomos lovagrenddel indultak. Pontosabban azzal, amikor 1307. október 13-án, pénteken IV. Fülöp parancsára a katonák megszállták a franciaországi templomos rendházakat. Néhány évvel később pedig egy zsinaton V. Kelemen pápa mondta ki a rend megszűnését. Az európai kultúrkörben a templomosok lerohanása óta tartják szerencsétlen napnak péntek 13-át. A templomosokról itt írtunk bővebben.

A mindenvivő 13-as

A 13-as szám önmagban is kapcsolódik a babonához. Megítélése már jóval változatosabb, mint péntek 13-áé. Noha a magyarok majdnem kétharmada szerencsétlen számnak tartja a 13-ast, mégis

ez a legnépszerűbb szerencseszám

is azok között, akiknek egyáltalán van olyanja. A szerencseszámok népszerűségi listáját a felmérés alapján a 13-as után a 7-es, a 21-es, a 3-as és a 9-es követi. A 13-as számtól való félelemre egyébként külön kifejezés is van: triszkaidekafóbia. A 13-as számmal kapcsolatos hiedelmeknek nagy múltjuk van, és ennek megfelelően folyamatosan befolyásolják a jelent és a jövőt is. Az eredetével kapcsolatban számos elmélet létezik, és nehéz lenne egyet is meghatározni biztos forrásként. Az viszont már valószínű, hogy mindközül az egyik legismertebb az utolsó vacsora. Jézus a 12 apostollal ült asztalhoz, tehát 13-an voltak. Egyes források szerint ráadásul Júdás ült le tizenharmadikként, ám erről nem szól a Biblia.

Leonardo Da Vinci: Utolsó Vacsora Forrás: Wikimedia Commons

Az igazi triszkaidekafóboknak több helyen próbálnak kedvezni a szolgáltatók. Például Las Vegas több Kaszinójában egyszerűen nincs 13. emelet. A számot sokszor szállodák is kihagyják az emeletek listájából, és a 12. után a 14. jön. Ezt a gesztust több légitársaság is megteszi, éppen ezért sok repülőgépen nincs 13-as számú üléssor.

A felmérésből az is kiderült, hogy a leginkább szerencsét hozó babonának a szilveszteri lencse vagy malachús evést tartják a magyarok. A felmérés szerint a szerencsét hozó jelenségek, tárgyak közül

a magyarok leginkább a négylevelű lóherét, a szerencsepatkót, a kéményseprőt szeretik.

A válaszok alapján minden második magyar hisz abban, hogy segít, ha valamilyen szerencsetárgyat hord magánál. A szerencsét hozó tárgyak erejében legkevésbé az észak-alföldiek, köztük is a 18-29 éves fiatal tanulók és szakmunkások hisznek.

Önvizsgálat

A 40-49 évesek tartották magukat legszerencsétlenebbnek, de a felmérés eredményei alapján a szerencse attól is függhet, hogy ki milyen nemű. Ugyanis a nők alapvetően szerencsésebbnek tartották magukat, mint a férfiak. Nem lehet meglepő, hogy ugyanígy szerencsésebbnek gondolják magukat a diplomások és azok, akiknek több a fizetése. A felmérés alapján

az Észak-Magyarországon élők tartják magukat a legszerencsétlenebbnek.

Anyu, ötösöm van!

Annak ellenére, hogy a felmérés alapján rengeteg a babonás magyar, mégis 10-ből 8 válaszadó szerint mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Ha számokról és szerencséről van szó, nem lehet kihagyni a lottót. 10 lottózóból 9 biztosan nyert már valamilyen szerencsejátékon, de az biztos, hogy minden harmadik magyar gyakran álmodozik arról, hogy megnyeri a főnyereményt.

A magyarok 12 százaléka megvenné álmai ingatlanát, 8 százaléka bulizna egy hatalmasat a barátaival, és csak 4 százaléka adakozna, ha megnyerné a főnyereményt a lottón. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Megkérdezték azt is, mit csinálnának, ha megnyernék a főnyereményt. A válaszadók negyede beutazná a világot, és csak 4 százalékuk adakozna a pénzből. Érdekes, hogy a férfiak fele élete párjának szólna, ha ötöse lenne, a nők ehhez képest inkább szüleiket vagy gyerekeiket hívnák fel először.