Enyhítették a kiskunhalason balhézó menekültek ítéletét

2016.05.17. 15:59

Öt olyan menekült elsőfokú ítéletét enyhítette a bíróság, akik részt vettek januárban a kiskunhalasi menekülttáborban történt incidensben. A táborban két migráns verekedett össze, majd dulakodni kezdtek a kiérkező rendőrökkel is. A bíró szerint a hatósági intézkedés nem vonható kétségbe, az ügyvéd szerint azonban túlzott volt a rendőri fellépés.

Enyhítette három iráni, és egy-egy afgán, illetve iraki állampolgár korábbi, hivatalos személy elleni erőszak miatt első fokon kiszabott büntetését kedden - két különböző tárgyaláson - a Kecskeméti Törvényszék a kiskunhalasi befogadóközpontban januárban történtek ügyében.

Januárban két menekült verekedett össze a kiskunhalai táborbanFotó: Polyak Attila - Origo

Az eredetileg tizenöt vádlott közül kettő esetében már februárban jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Kiskunhalasi Járásbíróság ítélete: egyiküket gyorsított eljárásban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a másikat pedig három évre kiutasították.

A többi esetben az ügyészség súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

Kövekkel dobálták a rendőröket

A bíróság szerint január 15-én délután a kiskunhalasi befogadóközpont egyik szobájában szóváltás, majd verekedés alakult ki két iraki őrizetes között az internethasználat miatt. A fegyveres biztonsági őrök szétválasztották őket, majd az egyik férfi dulakodni kezdett a helyszínre hívott rendőrökkel.Az őrzött területen maradt emberek közül legalább tizenöten az elkülönítőhelyiség előtti elválasztó kerítésnél gyülekeztek, és tiltakoztak az intézkedés ellen.

A kerítést elkezdték rugdosni és rángatni, ezért az egyik biztonsági őr könnygázt használt. A csoport tagjai ezután kavicsokkal és kövekkel kezdték dobálni a rendőröket és az őröket.

Mivel két szociális munkás a közösségi helyiség konténerében rekedt, a készenléti rendőrök egy csoportja visszament az őrzött területre és kihozta őket. Az őrizetesek eközben elkezdték megbontani a drótot, és egy vaskeretet átdobtak a kerítésen. Agresszív magatartásukkal azután hagytak fel, hogy a készenléti rendőrök beavatkoztak.

Jogszerű intézkedés, vagy túlzott fellépés

Kedden a Kecskeméti Törvényszék az első tárgyaláson négy - három iráni és egy afgán állampolgárságú - vádlott közül kettőnek a büntetését két évről egy év hat hónap, a két másikét pedig egy év nyolc hónapról egy év két hónap letöltendő börtönre enyhítette.

Zomborné Papp Anita ügyész azt mondta, hogy senkinek nem szabad ellenszegülnie egy rendőri intézkedésnek, annak jogszerűsége nem vonható kétségbe. A szabad véleménynyilvánítás pedig nem vezethet bűncselekmény elkövetéséhez.

Zlatniczky Tamás ügyvéd szerint azonban a rendőri intézkedés messze meghaladta a szükséges mértéket, ami joggal váltotta ki a többiek felháborodását, és ez vezetett végül a történtekhez.

Az iráni konzul is ott volt a tárgyaláson

Lehoczky Zoltán bíró úgy összegzett, hogy a vádlottatömeges ellenállást tanúsítottak a rendőri intézkedéssel szemben, viszont gyors megbánásuk és magyarországi büntetlen előítéletük jelentős enyhítő körülményként értékelhető.

A tárgyaláson részt vett Irán magyarországi konzulja is. Hojjat Souri azt kérte, vegyék figyelembe a vádlottak esetében, hogy nem előre megtervezett fellépésről volt szó, hanem csak a társukon akartak segíteni.

Kiutasították őket

A másik tárgyaláson kedden a Kecskeméti Törvényszék helybenhagyta egy iraki állampolgár két év börtönbüntetését. Az elsőfokú ítéletet büntetlen előélete miatt nem súlyosbították, de nem is enyhítették, mivel a férfi kővel és vasráccsal dobta meg az intézkedő rendőröket, és a szögesdrótkerítést is elkezdte megbontani.

Egy másik iraki vádlott büntetését egy év két hónap letöltendő szabadságvesztésre mérsékelték egy év nyolc hónapról. Mindkettőjüket három évre kiutasították.

Csütörtökön újabb tárgyalások lesznek

Lehoczky Zoltán bíró összegzése szerint az intézkedő rendőrök jogszerűen jártak el, amikor szét akarták választani a két iraki állampolgárt, akik az internethasználaton kezdtek el vitatkozni, majd verekedtek össze. Egyikőjük azonban ellenállt, és erőszakosan lépett fel a hatóság embereivel szemben.

Súlyosbító körülmény a csoportos elkövetés is, a más bűncselekményekben való részvétel, és két rendőr enyhébb sérülése is.

A további vádlottak tárgyalása csütörtökön lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK