Hallottuk, hogy sírnak, de semmit sem tehettünk

gyereksors
Sad little girl by window
Vágólapra másolva!
Egy teljes panelház hallgatta a házaspár veszekedéseit, éhes gyerekeik sírását, de képtelenek voltak segíteni, a tragédiát pedig a gyerekvédelmi hatóságok sem akadályozták meg. Tehetetlen düh és megválaszolatlan kérdések sora maradt a gyöngyösi haláleset után.
Vágólapra másolva!

Tegyék őket hidegre, úgy 15 évre – dühöngtek az Origónak a gyöngyösi társasház lakói, akiknek szomszédságában egy másfél éves kislány halt éhen május 12-én, csütörtökön.

A kislány csont és bőr volt, amikor rátaláltak,

testsúlya alig haladta meg a három kilogrammot

Haláláról a szülők értesítették a rendőrséget, a hatóság pedig gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást az ügyben, egyelőre.

A Bors az eset kirobbanása után elérte a gyerek apját, egy ötvenes éveiben járó kőfaragót, aki csak annyit mondott, hogy

nagy fájdalom ez mindkettejüknek,

és egyelőre még nem tud a tragédiáról beszélni. Ha valóban így éreznek, érthetetlen, hogy miért nem akadályozták meg a gyerek szenvedését és halálát – és nem ez az egyetlen tisztázatlan szál a tragikus ügyben.

Nem barátkoztak

A szomszédok zárkózott embereknek ismerték az albérletben élő családot, akik a lakásból is alig mozdultak ki – a negyvenes éveiben járó feleség rendszerint arcát eltakaró napszemüveget hordott, a lakók köszönését nem fogadta. „A nőt csak ritkán láttuk, inkább a férfit, és időnként a nagyobbik lányukat.”

Ő is soványka volt, de azt mondták róla, hogy beteg.

„Ha jól tudom, Pestre jártak vele orvoshoz” – mondta az Origónak egy neve elhallgatását kérő helyi asszony.

Alultápláltak voltak Forrás: AFP/Fred Dufour

A kórházból hozták vissza

Betegségről azonban szó nincs, legalábbis egy másik lakó szerint, aki szintén névtelenül nyilatkozott az Origónak. „Alultápláltak voltak azok a szerencsétlenek, ez kiderült akkor is, amikor a nagyobbik lányt egyszer teljesen legyengülve vitték kórházba. Ott feltáplálták, aztán valamiért

– mesélte a feldúlt férfi.

A kicsik sírásától szerinte zengett a ház, de a szomszédok hiába hívták ki a rendőrséget, a család

nem nyitott ajtót a bekopogó járőröknek.

Nem csak a gyerekek voltak hangosak: úgy tudjuk, a családban rendszeresnek számítottak a veszekedések – főként az asszonyt lehetett hallani, volt, hogy egy egész estét végigüvöltött egy fültanú szerint. A nyilatkozó lakók úgy érezték, tehetetlenek voltak – a családról egyszerűen leperegtek a figyelmeztetések.

A gyűlölet eszközei

Közvetve az állandósuló kapcsolati krízis vezethetett a másfél éves lány halálához is, véli Bilkei Pál kriminálpszichológus. Az élettársak egymás ellen érzett gyűlölete felülírhatja az anyai ösztönt, a gyerek pedig egyszerre lesz áldozat és a büntetés eszköze is a felek kezében.

nem foglalkozom vele, mert nem az én dolgom, szajkózza ilyenkor mindkét fél” – mondta az Origónak nyilatkozó szakértő. Bilkei Pál hozzátette, a mozgatórugók itt mások lehetnek, mint az agárdi gyerekhalál esetében, ahol a szülők hiszékenysége okozott tragédiát – elhitték, hogy a kisfiú a fénnyel is jóllakik, és elég, ha egy természetgyógyász időnként fémpálcával energiát küld neki. Az agárdi család tagjait május 12-én ítélték nem jogerősen 15 év börtönre – azon a napon, amikor megtalálták a gyöngyösi áldozatot.

Négy fal között

A két helyzetben viszont egy dolog közös: a visszajelzés, közbelépés teljes hiánya – mindkét család visszavonultan élt, nem kértek segítséget a problémáik rendezéséhez. A hatóságok lehetőségei pedig korlátozottak.

A gyöngyösi anya például törvényesen mondhatott le a védőnő segítségéről, kizárva a külső szemlélőt.

A meghalt kislányt utoljára tavaly novemberben látta orvos, akkor még hét kilogrammos volt, pár hónap alatt azonban testsúlyának a felét elveszthette, anélkül, hogy bárki tudott volna az állapotáról.

Jelzés nélkül

Érthetetlen az is, hogy a nagyobbik lány alultápláltsága miatt 2013-ban már gyámügyi eljárás is indult, de a kórházi kezelés és feltáplálás után akadálytalanul visszakerülhetett a bántalmazó családhoz.

A tragédiával kapcsolatban érdeklődtünk a gyöngyösi gyerekjóléti és családsegítő szolgálatot összefogó Gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató központnál.

Tudni szerettük volna, foglalkoztak-e a meghalt gyerekkel és családjával, és milyen lépéseket tettek ügyükben. Írásban feltett kérdéseinkre nem érkezett válasz, Maka Piroska igazgatónő pedig telefonos megkeresésünkkor azt mondta, a hatósági eljárás végéig nem nyilatkozhat.

Szűkszavúsága érthető: mint megtudtuk, a haláleset kapcsán május 13-án a Heves Megyei Kormányhivatal átfogó ellenőrzést indított, amelyben

vizsgálják a gyöngyösi központ család- és gyerekjóléti szolgálatának tevékenységét, valamint a Gyöngyösi Járási Hivatal mint első fokú gyámhatóság munkáját is.

Megkésett érzékenység

A kormányhivatal nyomoz a tragédia egészségügyi hátterével kapcsolatban is, de a vizsgálatok végéig nem közölnek részleteket – ezt részben azzal indokolják, hogy az áldozatnak és nővérének az egészségügyi állapota érzékeny adatnak számít.