A zuglói botrányok a baloldal álmait is tönkretehetik

Karácsony Gergely; Szabó Rebeka
Budapest, 2016. április 24. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (b2) és Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa (b3) a Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu csoportok, a liget fáinak védelméért szervezett demonstrációján a Városligetben 2016. április 24-én. A tüntetők szerint a Liget-projekt megvalósítása sok fa kivágásával járna. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Mintakerületet csinált volna Karácsony Gergely és a baloldal a 2014-es győzelmük után Zuglóból, de azóta egyelőre csak a botránykrónikákban lehet olvasni a kerületről. Az elmúlt több mint másfél évben arra is volt példa, hogy nyomtalanul eltűnt egy szocialista képviselő, de csillagászati fizetésekről is olvashattunk. A baloldal számára a 2018-as parlamenti választásra is negatív hatással lehetnek a Zuglóban történtek. 
Vágólapra másolva!

Közel másfél millió forintot szánna a zuglói macskák ivartalanítására Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért alpolgármestere egy friss előterjesztés alapján. Az indoklásban többek között az is szerepel, hogy a túlszaporodott macskák

az énekesmadár-állományt is megtizedelik,

illetve köztisztasági problémát is okoznak. A tervezet jól mutatja azt a pótcselekvést, ami a zuglói vezetést jellemzi a 2014-es őszi hatalomra kerülése óta.

Nincs érdemi munka

A kerületben a legutóbbi önkormányzati választásokon kiegyensúlyozott erőviszonyok jöttek létre. Mindez magában rejtette a későbbi konfliktusok magvát is. A 22 fős testületben 10 baloldali, kilenc Fidesz–KDNP-s, valamint egy-egy jobbikos, LMP-s és Civil Zugló-s politikus foglal helyet. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a baloldalon belül nyolc MSZP-s és két PM-es képviselő volt. A számok alapján egyértelműen látszott, hogy stabil többséget csak a kisebb erőkkel vagy a Fidesszel tudott volna létrehozni a Karácsony Gergely vezette testület.

Karácsony Gergely 2014-ben jelentős változásokat ígért Zuglóban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel szemben a Karácsony-féle vezetés a folyamatos egyensúlyozás útját járja. Mindez mostanra ahhoz vezetett, hogy a kerületben nem történnek meg a dolgok. A legjobb példa erre, hogy több zuglói intézményben még tavaly szerettek volna kicserélni hat kazánt, de ez a mai napig nem történt meg – minderről az egyik képviselő beszélt az Origónak. A különféle pártérdekeknek való megfelelés közben pedig nem jut idő az érdemi munkára.

Talán ezt elégelte meg a kerületi jegyző is, aki pár hete benyújtotta a lemondását. Úgy tudjuk, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember nem akarta, hogy

később „ő vigye el a balhét”

a nagy pártok összeütközései miatt. Egyébként a kerületi MSZP sem nézte jó szemmel a jegyző tevékenységét, így egyáltalán nem bánják, hogy önként állt föl. Az már egy más kérdés, hogy az önkormányzati ciklus félidejéhez közeledve hogyan talál a zuglói vezetés egy felkészült, komoly szakmai múlttal rendelkező jegyzőt.

Fizetések és Hitler

Zugló a pártcsatározások miatt az elmúlt több mint másfél évben a különféle botrányaival irányította magára a széles közvélemény figyelmét. Még 2014 végén azzal okozott meglepetést a kerület, hogy felemelték a korábbi tiszteletdíjakat, így lett olyan képviselő, aki több mint bruttó 500 ezer forintot keresett. Az országos botrány hatására a képviselők visszakoztak, de így is vannak olyan helyi politikusok, akik több mint 450 ezer forintot visznek haza.

Török Zsolt, az MSZP korábbi szóvivője Zuglóban kapott állást Forrás: MTI/Kovács Tamás

A képviselői tiszteletdíjak után Karácsony Gergely vélhetően az MSZP-frakció nyomására több korábbi

szocialista politikust helyezett el a kerületi cégek vezetésében.

Így került például Török Zsolt, az MSZP korábbi szóvivője a Zuglói Cserepes Kulturális Nonprofit Kft.-hez. Botrányt okozott az is, hogy az önkormányzat sokmilliárdos vagyonát kezelő Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. új vezérigazgatójának megválasztása után derült csak ki: Baracskai Gábor valójában Hajdu Flórián (MSZP) alpolgármester sógora. Egyébként jelenleg mindketten a helyükön vannak.

2015-ben még azzal sikerült országos hírnevet kivívnia Zuglónak, hogy az egyik MSZP-s képviselő meglehetősen ízléstelen képet tett ki a Facebook-oldalára. Sógor László egy olyan képet osztott meg, amelyen Mussolini kérdésére, hogy „Ti mit csináltok a menekültekkel?” Hitler azt válaszolja: „Fűtünk.” Sógor nem mondott le, és azzal védekezett, hogy tévedésből osztotta meg a képet. Karácsony mindezek után azt nyilatkozta, nincs oka kételkedni Sógor állításában.

Eltűnt egy szocialista

Az igazi botrányok azonban 2016-ban robbantak a kerületben. Január elején eltűnt Sápi Attila MSZP-s képviselő, akiről azóta sem tudni semmit. Sápi maga után hagyott egy több mint 100 millió forintos adóssággal rendelkező céget is, de a vagyonnyilatkozatában egy olyan cég alkalmazásában állt, ami a hivatalos cégjegyzék szerint nem létezett. Abban az esetben, ha Sápi a 2017. januári ülésen sem jelenik meg, akkor

időközi választást kell tartani

abban a körzetben, ahol 2014-ben győzött.

Sápi Attila, az MSZP képviselője 2016. január 5-én tűnt el Forrás: Origo

A kerületben március 15-ig kellett volna elfogadni a 2016-os költségvetést. Az MSZP azonban úgy döntött, hogy nem támogatja a javaslatot, így úgy tűnt, hogy a Fidesz a kis pártokkal közösen át tudja vinni a saját elképzeléseit. Karácsony azonban el akarta kerülni, hogy leszavazzák, így mindent megtett, hogy a pártok végül közösen fogadják el a büdzsét. Ennek az lett az ára, hogy tovább növelték a bizottsági tagok számát, valamint újabb tanácsnoki posztokat hoztak létre.

Áprilisban a Fidesz és MSZP közösen szavazta le a polgármestert. A testület megszavazta azt a kormánypárti indítványt, amely támogatásáról biztosította a Városliget fejlesztését. Karácsony felháborodott a döntésen, és

árulással vádolta meg a szocialistákat.

A polgármester megvétózta a döntést, és rendkívüli ülésen szerette volna visszavonatni a határozatot. Ezt nem sikerült elérnie, mivel a polgármesternek a jövőben tárgyalnia kell a Városliget Zrt.-vel, és többször már nem vétózhat.

Nem lesz oszlatás

Mindezek a fejlemények azt is mutathatnák, hogy a idővel a zuglói képviselő-testület feloszlatása is szóba kerülhetne, de erre az Origo által megkérdezett képviselők szerint semmi esély sincs. Egyetlen pártnak sem érdeke, hogy előrehozott választást tartsanak. Ennek oka, hogy a pártok félnek a bizonytalanságtól, valamint egyetlen erő sem érezheti magát nyeregben. A feloszlatást egyébként csak a Fidesz és az MSZP együttesen tudná elérni.

Új választás biztosan nem lesz Zuglóban Forrás: MTI/Nagy Lajos

Karácsony számára óriási kockázatot jelentene egy új választás, mivel így az egy százalékon mért PM elveszíthetné a legfontosabb bázisát. A polgármester számára a kerület vezetése az országos politikához való kapcsolódását is biztosítja, mivel többször csak így tud országos ügyekben megszólalni. Ha Zuglót elveszítené a PM,

az végső csapás lenne a kis párt számára.

Mivel egyelőre sem a Fidesznek, sem az MSZP-nek nincs olyan jelöltje, aki szinte biztosan nyerne, így ők is inkább a jelenlegi helyzet fenntartásában érdekeltek.

A baloldal is nagyot veszíthet

A zuglói történéseknek azonban van a kerületi politikán túlmutató jelentősége is. Karácsony 2014-ben többek között azért is választotta a kerületi politizálást, hogy egy sikeres ciklussal a háta mögött térjen vissza az országos politikába. Azzal, hogy a baloldali pártok voltak relatív többségben a testületben, azt is jelentette, hogy ezek a pártok is kaptak egy jó esélyt arra, hogy sikeressé tegyék a XIV. kerületet, ahol az elmúlt évtizedekben nem túl sok fejlesztés történt.

Azzal, hogy a kerületben több mint másfél éve helyben járás és folyamatos botrányok vannak, kiváló lehetőséget biztosít a jelenlegi kormánypártok számára. 2018-hoz közeledve a Fidesz hivatkozhat arra, hogy Zuglóban a baloldal megkapta a lehetőséget a bizonyításra, mégis egyetlen kézzelfogható eredmény sincsen. Hogyan lennének képesek az országot jól vezetni,

ha egy budapesti kerülettel sem tudnak megbirkózni?

– teheti majd föl a kérdést a kormánypárt 2018-ban.

A PM-nek sem tesznek jót a zuglói történések Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a jelenlegi polgármester sikerességében az MSZP sem érdekelt. A szocialisták számára komoly versenyhátrányt jelentene, ha a PM-nek lenne egy sikeres politikusa, mivel a legutolsó országos felmérések szerint Karácsony háromszor népszerűbb, mint Tóbiás József. A polgármester azonban helyi szinten is jelentősen meggyengült 2014 óta. Egyre többször találkozni olyan véleménnyel, hogy a 2014-ben leváltott Papcsák Ferenc idején jobban működött a kerület.