350 milliárddal tolná meg az egészségügyet az MSZP

ágy átadás avatás ÉPÜLET FOTÓ ÁLTALÁNOS kórterem LAKBERENDEZÉSI TÁRGY sebészeti osztály TÁRGY
Budapest, 2015. december 21. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet megújult sebészeti osztályának egyik kórterme az átadás napján, 2015. december 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a szocialisták egyetlen területet sem kíméltek meg a megszorításoktól, az adóemelésektől, a jövedelemcsökkentéstől és a leépítésektől, a kormány pedig 2010 óta pótolja a szocialisták által elvett pénzeket.
Vágólapra másolva!

Módosító javaslatot nyújtott be a 2017-es költségvetéshez az MSZP. Nem növelnék a költségvetés tervezett hiányát, hanem a jegybank alapítványainak vagyonából, a Paks 2 Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésére, a stadionépítésekre vagy a Liget-projekt szánt forrásokból csoportosítanának át.

Három területre csoportosítanának át többet

A javaslatot ismertetve Szabó Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője Szegeden elmondta, 2010 óta az egészségügy, a szociális szféra, az oktatás területéről jelentős forrásokat von ki a kormány, és a jövő évi költségvetésben az MSZP szerint ennek csak minimális részét adnák vissza.

350 milliárddal tolná meg az egészségügyet az MSZP Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Épp ezért a párt 350 milliárd forinttal növelné az egészségügyre szánt kiadásokat. A többletből 180 milliárdot bérfejlesztésre, 50 milliárdot az infrastruktúra megújítására, 60 milliárdot a háziorvosi rendszer megerősítésére, a fiatal pályakezdő orvosok támogatására fordítanának.

Tízmilliárd forintot az Országos Mentőszolgálat eszközeinek pótlására, elsősorban járművek vásárlására költenének.

A szocialisták szerint a kormány 2010 óta a GDP-hez viszonyítva egyre kevesebbet fordít a szociális szférára. A terület támogatását mintegy 250 milliárd forinttal növelné a tervezethez képest a párt. A politikus megalázónak nevezte a tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést. Az MSZP javaslata szerint ennek mértéke a legalacsonyabb nyugdíjak esetében sem lehetne kevesebb ezer forintnál. A családi pótlék összege 2008 óta nem változott, ezt és a gyerekneveléshez kapcsolódó más juttatásokat 30 százalékkal növelnék.

Módosító javaslataival az MSZP frakció 222 milliárd forinttal bővítené az oktatásra szánt összeget.

Ebből növelnék - más lépések mellett - a közgyűjteményekben és művészeti intézményekben dolgozók bérét, 30 milliárd forinttal a felsőoktatás reálértéken még mindig csak a 2010-es szinten lévő támogatását.

Megalázónak tartja az MSZP a tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést Forrás: AFP/Philippe Huguen

Szabó Sándor kitért saját egyéni módosító javaslataira is. Azt indítványozta, hogy

a gépjárműadó 80 százalékát, valamint az ehhez kapcsolódó bírságokat, pótlékokat kapják meg az önkormányzatok,

és a helyben befizetett személyi jövedelemadó 10 százaléka is kerüljön a településekhez.

A Fidesz szerint mindenre több jut

A Fidesz szerint a szocialisták mindig csak elvették a pénzt a családoktól, az oktatástól, az egészségügytől, a szociális szférától és a nyugdíjasoktól. A nagyobbik kormánypárt a 2017-es büdzsé tervezetéhez benyújtott MSZP-s módosító javaslatokra reagálva közleménylében hangsúlyozta: a szocialisták egyetlen területet sem kíméltek meg" a megszorításoktól, az adóemelésektől, a jövedelemcsökkentéstől és a leépítésektől.

Jövőre több jut az oktatásra 270 milliárd forinttal, az egészségügyre 167 milliárddal, a társadalombiztosítási és a szociális ágazatra 155 milliárd forinttal, és mindhárom területen folytatódik a béremelési program jövőre is - áll a Fidesz közloeményében..