Ismét erősödött a Fidesz, gyengült a Jobbik

2016.05.19. 10:56

A Fidesz-KDNP 43 százalékos támogatottságot ért el májusban a biztos szavazók körében, a Jobbik 20, az MSZP 18 százalékosat – többek között ez derült ki az ZRI Závecz legfrissebb felméréséből. Az intézet szerint megállt a kormánypártok támogatottságának a csökkenése, miközben az ellenzék továbbra is stagnál. 

Megállt a Fidesz támogatottságának csökkenése, sőt a párt részben pótolni tudta a korábban eltávozókat. Korábbi felmérésük szerint február és április között 27-ről 24 százalékra esett a kormánypárt tábora, most azonban 26 százalékra nőtt – derül ki az ZRI Závecz legfrissebb felméréséből. 

Befagyott az ellenzék

A Jobbikot rövid távon nem gyengítette meg az alelnökök személye körül kialakult konfliktus, a változás statisztikai értelemben nem számottevő: a múlt hónapban 15, most 14 százalék áll a párt mögött. A nemzeti radikális pártot a rangsorban szorosan követi az MSZP, a múltkorival azonos, 12 százalékos támogatói körrel.

A Jobbikon belüli kűzdelmek egyelőre nem hatottak nagy mértékben a párt támogatottságáraForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Demokratikus Koalíció eredménye hónapról hónapra csekély mértékben, 1-1 százalékponttal változik, most az áprilisi 5-ről 4-re módosult. Ugyanez az ingadozás jellemzi az LMP-t, korábban 3, ezúttal 4 százalékon áll. Az Együtt tartja a 2 százalékos, a Liberálisok az 1 százalékos támogatottságot.

Májusban a Párbeszéd Magyarországért is láthatóvá vált a mérésben, 1 százalékot ért el. A korábbiakhoz hasonlóan, ebben a hónapban is a választókorú népesség egyharmada tartja távol magától a pártokat.

Kevés emberre van hatással

A biztos pártválasztói körben ezúttal is csupán a lakosság egyharmada található, így az itteni adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Az aktív szavazók között a Fidesz 43 százalékot ér el, a Jobbik 20, az MSZP 18 százalékos. A Demokratikus Koalíciónak e hónapban 8 százalékos tábora van a biztos pártválasztók között, az LMP 4, az Együtt 3 százalékra számíthat. 

Az intézet szerint a kormányzati döntések és az ellenzéki lépések valamint ezek kommunikációja csak kevesekre van olyan hatással, hogy passzív vagy bizonytalan választói magatartásukat feladva betagozódjanak egy párt táborába vagy megváltoztassák a preferenciájukat. Úgy tűnik, hogy alapvetően a már meglévő hívek elkötelezettségét növeli a politikusok tevékenysége. Erre utal az is, hogy nemcsak a pártok támogatottsága, hanem szavazóik szociológiai karaktere is alig módosul.

Az emberek negyede utasítja el a Fideszt

A Fidesz a leginkább megosztó párt. A választópolgárok negyede számára a legkedveltebb politikai erő s ugyanekkora hányaduk nevezte meg a legnagyobb mértékben elutasított pártként, azaz olyanként, amelyre semmilyen körülmények között nem voksolna.

Az MSZP és a DK hívei nagyon nem kérnek a FideszbőlForrás: AFP/Ferenc Isza

A Fidesszel kapcsolatos heves averzió különösen az MSZP és a DK hívei körében észlelhető: hat-hattizedük számára a kormánypárt a legellenszenvesebb. A Jobbik táborában is elterjedt álláspont a Fidesztől való markáns elhatárolódás: fele részüknek e párttal kapcsolatban van legnagyobb ellenérzése.

A Fideszen kívül még három pártnak van számottevő elutasítása. A választópolgárok 14 százaléka az MSZP-t, 11 százaléka a Jobbikot tartja a legellenszenvesebb pártnak, a DK-ről pedig 8 százalék mondta ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK