Itthon is jelenteni kell a Zika-vírusos eseteket

Aedes Aegypti
(FILES) This file photo taken on February 7, 2016 shows The Aedes Aegypti mosquito larvae photographed at a laboratory of the Ministry of Health of El Salvador in San Salvador. US health authorities are investigating 14 new cases of Zika virus that may have been transmitted sexually, suggesting a larger role than previously considered for the spread of the mosquito-borne virus.Several of the cases involve pregnant women, the US Centers for Disease Control and Prevention warned February 23, 2016. / AFP / MARVIN RECINOS
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy Magyarországra is eljuthat a járvány által érintett területen fertőződött személy, ezért június 1-jétől jelenteni kell a magyarországi eseteket – áll az országos tisztifőorvos körlevelében, amit az egészségügyi intézményeknek küldött. 
Vágólapra másolva!

Valamennyi egészségügyi szolgáltató, amely mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megerősített Zika-lázat diagnosztizál, azt a vonatkozó rendelet szerint, meghatározott adattartalommal le kell jelentse a megbetegedés helye szerint illetékes megyei kormányhivatal járási hivatala népegészségügyi osztályának.

A szúnyogok terjesztik Forrás: AFP/Marvin Recinos

A nagy esetszám következtében a vírussal kapcsolatos ismeretek folyamatosan bővülnek, és új, a kórokozóval összefüggésbe hozható klinikai megjelenési formák, szövődmények váltak ismertté, a szúnyogok által terjesztett vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

Európát is elérte

Az Országos Epidemiológiai Központ hírlevele emlékeztet arra, hogy számos európai országban diagnosztizáltak már a nemzetközi utazások révén behurcolt Zika-lázat.

Nem kizárt, hogy Magyarországra is eljuthat a járvány által érintett területen fertőződött személy.

Tekintettel arra, hogy ez az esemény járványügyi veszélyt jelenthet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásokat tett a betegség megelőzésére, illetve további terjedésének gátlására. A hatékony járványügyi felügyelet érdekében a központ kezdeményezte az EU-tagországokban a megbetegedések bejelentését.