Orbán jövőre konzultál az új államfőről

Áder János
New York, 2016. április 21. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ Közgyűlésének a fenntartható fejlődésről szóló vitáján a világszervezet New York-i székházában 2016. április 21-én. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Vágólapra másolva!
A Fidesz alapszabálya értelmében a kormánypárt mindenkori elnökét illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak.
Vágólapra másolva!

2017 februárjában kezd széles körű konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy pártelnökként kit javasol az államfői tisztségre a Fidesz-frakciónak. Erről Lázár János beszélt az ötvenedik Kormányinfón.

Jövő februárban kezdi a konzultációt Orbán Viktor arról, kit javasoljon új köztársasági elnöknek a Fidesz Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, a Fidesz alapszabálya értelmében

a jelenlegi kormánypárt mindenkori elnökét illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak.

Lázár János utalva arra, hogy két köztársasági elnök választás idején is a Fidesz frakcióvezetője volt, kijelentette: hosszú, alapos, körültekintő konzultáció előzte meg mindkét javaslatot.

„Viktor nem engedi meg”

A Kormányinfón többször szóba került, hogy egy parlamenti bizottsági ülés előtt Rubovszky György, a parlament igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke egy fideszes Vass Ime képviselővel beszélgetve azt mondta, nem fogják jövő májusban újraválasztani Áder Jánost köztársasági elnöknek, mert Orbán Viktor ezt nem engedi.

Rubovszky György arról azt is mondta, hogy akár házszabálysértés árán is megakadályozza egy jobbikos javaslat napirendre vételét. Rubovszky György később azt mondta a HírTV-nek, hogy magánbeszélgetést hallgattak ki.