Tarlós: felújítanánk a Blaha Lujza teret

2016.05.19. 15:38

A Blaha Lujza teret, a Lánchidat és a budai Váralagutat is felújítanák - mondta Tarlós István. A főpolgármester szerint, ha 2017-ig nem vezetjük be a dugódíjat, akkor baj lesz.

A Lánchidat és a Blaha Lujza teret is tervezik felújítani - közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén.

A Blaha Lujza teret is felújítanákFotó: Bielik István - Origo

Tarlós István a közlekedésfejlesztési tervekről szólva elmondta, hogy elképzeléseik között szerepel a Lánchíd és a budai Váralagút, valamint a Blaha Lujza tér felújítása, rekonstrukciója is.

Tervezik továbbá a fogaskerekű vasút felújítását, illetve a vonal meghosszabbítását mindkét irányba, tehát a Széll Kálmán térig és a Normafáig.

A Blahát mindenképpen felújítanák

Tarlós István azt mondta: az előzetes becslések szerint

  • a Lánchíd és a Váralagút felújítása több mint 18 milliárd forintba,
  • a Blaha Lujza tér rekonstrukciója 1,5 milliárdba,
  • a fogaskerekű vasút fejlesztése körülbelül 23 milliárd forintba kerülne.

"A Blaha Lujza tér felújításától semmiképpen sem kívánunk eltekinteni" - tette hozzá a főpolgármester, aki megjegyezte azt is, hogy a Széll Kálmán tér felújítását úgy végezték el, hogy felkészültek a fogaskerekű vonalának meghosszabbítására.

Új hulladékhasznosító is épülne

Tarlós István elmondta, hogy a három fejlesztési elképzelés megvalósítására azért lesz lehetőség, mert kormányzati engedéllyel hitelt tudtak felvenni fejlesztési célokra az Európai Beruházási Banktól.Tervezik és szerepel is 50 milliárdos összeggel az európai uniós támogatási listán egy új hulladékhasznosító és iszapégető mű megvalósítása.

A dugódíj elkerülhetetlen

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a 4-es metró kihasználtsága még nem megfelelő, ugyanakkor némi javulásra lehet számítani a párhuzamos felszíni közlekedés ritkítása miatt.

A főpolgármester jelezte azt is: a dugódíj vagy behajtási díj bevezetése elkerülhetetlen.

Ha 2017 végéig nem vezetjük be ezt a behajtási díjat, akkor abból baj lesz - fogalmazott Tarlós István. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK