HVG: veszteséget okozhat az FHB-vel kötött üzlet

Mórocz Adrienn; Spéder Zoltán díj díjátadás DÍSZTÁRGY elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész SZEMÉLY színész színésznő táncművész TÁRGY virágcsokor Budapest, 2014. november 14.
Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a
Budapest, 2014. november 14. Mórocz Adrienn színművész, bábos, táncművész átveszi a Junior Prima Magyar színház- és filmművészet kategóriájának díját Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. izgatóságának elnökétől a Budapest Music Centerben rendezett díjátadó ünnepségen 2014. november 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A Spéder Zoltán–Lantos Csaba pároshoz köthető FHB-bankcsoport sokat keres azon, hogy a postások kénytelenek kínálgatni a FHB befektetési jegyeit és kötvényeit, miközben az állami cég sokat veszít ezen az ügyleten. 
Vágólapra másolva!

Százmilliókat bukik a Magyar Posta azokon az ügyleteken, amelyeket a Spéder Zoltán vezette FHB-csoporttal folytat – írja a HVG.

A postákon befektetési jegyeket forgalmazó Magyar Posta Befektetési Zrt.-nek (MPB) két 50 százalékos tulajdonosa van: a Magyar Posta és az FHB Invest Kft. A posta természetesen az MPB rendelkezésére bocsátja postahivatalait, dolgozóit, és az FHB termékeit a postahivatalokban kínálják.

Spéder Zoltán Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A veszteséget a posta fizeti

Az MPB pedig mindezért a szolgáltatásért jutalékot kap a postától, de a cég az utóbbi években folyamatosan veszteséget termelt, így a Magyar Postának az utóbbi három évben 750 millió forintot kellett beletennie az MPB-be. Az FHB Investnek ebből az összegből pedig

csak 200 millió forintot kellett fizetnie.

Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője közérdekű adatigénylést nyújtott be ebben az ügyben a postához. Első fokon győzött, de az FHB fellebbezett. A politikus az Origónak azt mondta, hogy ő arra kíváncsi, hogy a Magyar Posta és az FHB közötti ügyletek mennyiben előnyösek a magyar állam, és mennyiben a cég számára. Ezt csak akkor lehet pontosan látni majd, ha a bíróság úgy dönt, hogy az iratok a nyilvánosság számára is megismerhetőek lesznek.

Spéder neve a Panama-papírokban is feltűnik

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Spéder Zoltánnak, az Indexet is kiadó CEMP-médiacsoport és az FHB Bank elnök-vezérigazgatójának a neve is felmerült a Panama-papírok kapcsán: a CEMP-csoport egyik tulajdonosa egy Seychelle-szigetekre bejegyzett társaság volt – a kiszivárgott iratok szerint Spéder általános jellegű felhatalmazást kapott arra, hogy eljárjon a cég gyakorlatilag bármilyen ügyében. Spéder Zoltán azt mondta: a felhatalmazás használatával nem történt tranzakció.