Nagyon jó körülmények között lakott egy szép házban, egy albérletben az a gyöngyösi család, amelynek legkisebb tagja, egy másfél éves gyerek csontsoványra fogyott, és meghalt. A szomszédok szerint tele volt a hűtő, mégsem adtak a gyereknek enni. Az apát és az anyát is emberöléssel vádolják, előzetes letartóztatásba kerültek. 

A szombati tárgyalás nem tartott sokáig. A bíró úgy ítélte meg, mindkettőjüknek előzetes letartóztatásba kell kerülniük, mert fennáll a veszélye annak, hogy megszöknének, vagy elrejtőznének valahol, ha szabadlábon védekezhetnek. Attól is tartanak, hogy tanúkat befolyásolnának, vagy megpróbálnának tárgyi bizonyítékokat eltüntetni, hogy megakadályozzák a nyomozást. 

A szülők autójaFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az ítélet indoklásában az anya múltja is komoly szerepet játszott. Az ő esetében az is előfordulhat, hogy továbbra is éheztetné életben maradt, és még vele élő nagyobb gyermekét. Kétszer ítélték el kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. Először 2009-ben, amikor kiderült, hogy a legidősebb gyermekének sem adott enni. Akkor felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszta, mert a fiú életben maradt. A második gyermeke esetében pedig amiatt állt bíróság előtt, mert nem engedte, hogy a gyerek találkozzon az apjával, egy másik férfival. Mindkét gyereket az apának ítélték.

A gyöngyösi társasház 3. emeletén halt éhen a másfél éves kislányFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csend és békesség van - ezt tapasztalta az Origo a gyöngyösi társasháznál, ahol a család lakik, a szomszédok persze zaklatottak. Még mindig nem értik, hogyan történhetett ilyen tragédia, el vannak keseredve. Azt mondják, látásból ismerték a családot, de

az feltűnt nekik, hogy nemcsak a gyerekek, az anya is nagyon sovány volt.

Nem gondolták volna, hogy ilyet tud tenni. Az egyik férfi elárulta, hogy a gyerek apja sírköves volt, és szerinte sok pénzt hozott haza. A hűtő is mindig tele volt. Elképzelni sem tudják, miért nem adtak a kisgyereknek enni. Az első ítéletében már vizsgálta elmeorvos az anyát, feltehetőleg nemsokára ismét fogja, de ezúttal a gyerek apjának az elmeállapota is kérdéses. 

A kislány egy hete halt meg otthon. Heol.hu korábban arról írt, hogy alig fél év leforgása alatt testsúlyának nagyjából a felét elvesztette a másfél éves gyerek. A családnál utoljára tavaly novemberben járt orvos, akkor hét kilogramm volt a kislány - tudta meg a lap Csathó Mónikától, az Országos Mentőszolgálat megyei sajtószóvivőjétől. Azt mondta, a gyermek halálának napján, délután hívták a mentőket a szülők, a baba vélhetően a reggeli órákban halt meg. A gyermeket rendezett körülmények között találták meg, testén nem voltak külsérelmi nyomok, de testsúlya mindössze 3-3,5 kilót nyomott,

ami egy újszülött súlyának felel meg.

Nemrég megszólalt az apa is. Akkor azt mondta, fájdalmat éreznek a gyermek halála miatt. "Kérem, értsék meg, hogy még nem tudok beszélni. Nagyon nagy fájdalom ez most nekünk" - mondta a Borsnak a férfi.