A kitelepítés is része volt annak a totális hadviselésnek, melyet a kommunizmus folytatott a teljes társadalom ellen - mondta a fideszes Németh Zsolt a budapesti kitelepítések kezdetének 65. évfordulóján.

A kommunizmus sajátja volt a teljes társadalom elleni totális hadviselés, a kitelepítések ennek részét alkották - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a fővárosi kitelepítések kezdetének 65. évfordulóján. Kiemelte: a kitelepítések minimális célja a középosztály megfélemlítése, maximális célja a megsemmisítése volt",végül a középosztályt perifériára szorították.

Németh Zsolt szerint a kommunizmus a teljes társadalom ellen viselt hadatFotó: Origo

Ma a középosztály felemelése a cél, hiszen ők adják a társadalom gerincét - állapította meg a politikus, hozzátéve, ennek része a múlt feltárása, a bűnök és a bűnösök megnevezése, valamint a "kiengesztelődés". Utóbbit abban látja, ha a középosztály és az értelmiség visszakerül az őt megillető helyre, de ez a folyamat "fájdalmasan lassú".

A kitelepítések alkalmával az állam által nem kívánatosnak nyilvánított embereket kényszerlakhelyre költöztették. Az internálásoknak és a kényszerlakhely-kijelöléseknek a Nagy Imre-kormány vetett véget 1953-ban, de az internáltak nem kaphatták vissza lakásaikat, ingatlanjaikat, és a legtöbb esetben még eredeti lakóhelyükre sem térhettek vissza.