Kunhalmi: A Klik csődöt mondott

2016.05.22. 15:20

Az MSZP szerint a kormány, ahogy Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök fogalmaz, "ebek harmincadjára" juttatja az oktatást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átszervezésével. A párt országgyűlési kulturális bizottságának alelnöke azt is mondta, a Klik csődöt mondott. A Fidesz úgy reagált, hogy a szocialista kormányok tették tönkre az oktatást.

Kunhalmi Ágnes az MSZP országgyűlési kulturális bizottságának alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kabinet nem tanult a központosított rendszer hibáiból, és ahelyett, hogy lebontaná azt, "ötvenhat új Kliket" hoz létre. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ötszáz önkormányzattól elveszik az iskolákat, összesen több mint ezerötszáz telephelyet, ezek állapota pedig még jobban leromlik majd, mert rossz gazdájuk lesz az állam – mondta. Azt is hozzátette, a Kliket indulásakor igazi sikertörténetnek nevezték. Ehhez képest most már az intézmény névtábláját is leszerelték a Nádor utcai épületéről. 

Buta, erőszakos, tehetetlen

Kunhalmi szerint noha a kormányzat azt ígérte, hogy a szervezeti egység létrehozásával hatékonyabbá válik az oktatási rendszer, maga Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismerte be, hogy ez nem sikerült. 

Az állam azonban szerinte "buta, erőszakos, tehetetlen", és a saját hibáiból sem tanul. Ahelyett, hogy visszaadná az önkormányzatoknak az iskolákat, hogy azok újra elnyerjék autonómiájukat, még durvább centralizációba kezd – mondta. 

Forrás: Dreamstime

Azt is mondta, hogy a központosított tervgazdaság nem működik, ha ugyanis működne, akkor továbbra is szocializmus lenne Magyarországon. A jelenlegi átszervezéssel a kabinet még egy lépést tesz a szocialista világrend újraalkotása felé – tette hozzá a képviselő. 

Az "ötvenhat új Klik" ugyanúgy adósságot termel majd, mint az eddigi intézményfenntartó,  tehát semmi nem változik, már csak azért sem, mert a mostani költségvetésben is alultervezték a közoktatás finanszírozását – mondta. 

Kunhalmi szerint a probléma a központosított logikával van. Szerinte a Klik csődöt mondott, mint ahogy a Fidesz kormányzásának egésze is. 

Fidesz: Ők tették tönkre

A szocialista kormányok tönkretették az oktatást – reagált közleményben a Fidesz. A kormánypárt szerint "a baloldal egy bukott oktatási rendszert erőltetne, azt a rendszert, mellyel kétszázmilliárd forintot vontak ki az oktatásból, eladósították az iskolafenntartó önkormányzatokat, egyhavi fizetést elvettek a pedagógusoktól." 

Ezzel szemben – folytatódik a közlemény – a fideszes kormány rendezte az önkormányzatok adósságát, a köznevelésben pedig iskolafejlesztés, pedagógus-béremelés és ingyenes tankönyvprogram zajlik. A köznevelés a jövő évi költségvetésben 130 milliárd forintos többletforrást kap, ami már 455 milliárd forinttal magasabb, mint amit a szocialisták 2010-ben szántak az oktatásra – írták.