Class FM: miért adhatták el Simicskáék?

Class FM eladás
Vágólapra másolva!
Miért adhatták el a Class FM-et Simicskáék? Attól tarthattak, hogy meggyengülésük és a rádióval kapcsolatos több médiahatósági ügy miatt nem hosszabbítják meg a novemberben lejáró szerződésüket? És ha a rádiójukat nem tarthatják meg, akkor legalább pénzhez jussanak. Vagyis Simicska Lajosék számára egyfajta menekülés lehet az eladás.
Vágólapra másolva!

A rádiócsatorna hétéves frekvenciaengedélye 2016 novemberében jár le. Ez az engedély elvileg automatikusan hosszabbodna meg, ha semmilyen probléma nem merül fel. A Class FM-nél viszont volt néhány vitás ügy az utóbbi időben. Ezekért többször meg is bírságolta őket a Médiahatóság. Több esetben találtak problémát egyes műsorok korhatári besorolásánál, és az egyik legismertebb ügyük, amikor Sebestyén Balázs műsorvezető társaival az ELTE gólyatáborában történ nemi erőszakkal kapcsolatban viccelődött még 2014-ben. Ebben az ügyben félmillió forintos bírságot kapott a rádió az emberi jogok megsértése miatt.

Michael McNutt a vevőt, a Sláger Rádió Zrt.-t képviselte a sajtótájékoztatón, jobbra pedig Turi Árpád, az eladott Class FM vezérigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

A legtöbb, valamint legsúlyosabb törvénysértés ebben a műsorban, a Morning Show-ban történt. Legutóbb februárban indított eljárást a Médiahatóság a műsor és így a Class FM ellen. Ez az eset is súlyosnak tűnhet, hiszen a Médiatanács szerint a műsorban elhangzottak alkalmasak

a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy erőszakra, illetve szexualitásra utalnak, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus.

A Médiahatóság bírságai és az eljárások nem csak az újságírók gondolatait indították el. Vezetői szinten is kifejezték aggodalmukat a lejáró frekvenciaengedély miatt. Turi Árpád vezérigazgató hétfőn pedig értesítette a sajtót arról, hogy eladják a Class FM-et tulajdonló Advenio Zrt.-t. Turi már februárban arról beszélt, hogy még a szakma sem tudja, mi lesz a rádió sorsa. Annyit azért mondott, hogy

szerinte csak néhány ember tudja, mi lesz a Class FM-mel,

mindezek ellenére bízik abban, hogy megkapják az engedélyt, és november után is sugározhatnak. Feltehetően az elmúlt három hónapban ez a bizalom olvadt el annyira, hogy május 23-án rendkívüli sajtótájékoztatón be is jelentették az eladást.

Az Advenio Zrt. eddig Nyerges Zsoltnak, Simicska Lajos egyik legközelebbi üzleti partnerének a tulajdonában volt. Felmerülhet, hogy

Simicskáék félnek, hogy nem hosszabbítják meg az engedélyüket.

Ezért dönthettek úgy, hogy inkább eladják Magyarország vezető kereskedelmi rádióját. Hiszen Simicskáék a meggyengülésük miatt arra is gondolhattak, hogy rádiójuk feltehetően nem lesz, de akkor legalább pénzhez jussanak. Természetesen rengeteg kérdés merül fel az eladással kapcsolatban - válaszokat viszont egyelőre nagyon nehéz szerezni. Amennyit sikerült, abból arra következtethetünk, hogy Simicska Lajosék számára egyfajta menekülés lehet az eladás.

Ki járt jól ezzel?

Érdekes kérdés, hogy vajon mennyi pénzt érdemes fizetni egy cégért, amely egy olyan rádióadót birtokol, amelyiknek az utóbbi időben nem feltétlenül kedvező a megítélése a Médiatanács és Médiahatóság irányából. Ha ugyanis nem kapnak engedélyt, akkor úgy tekinthető, hogy a vásárló Sláger Rádió Zrt. és a Marquard Media Hungary vett egy rádióadót fél évre. Ez első ránézésre nem tűnik olyan jó üzletnek, kivéve azt az esetet, ha rendkívül olcsón jutottak hozzá. Vagy ha esetleg csak akkor kellene fizetni, ha tényleg meghosszabbítják az engedélyt novemberben. A hétfői sajtótájékoztatón ugyan szóba került a vételár, de erről nem árultak el semmit, azt mondták, üzleti titokként akarják kezelni.