Heveder sem volt a Csillebércen lezuhant gyerekeken

A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark.
Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én.
2016.05.23.
A Csillebérci Szabadidő Központ területén lévő Challangeland kalandpark. Tizenhárom gyerek sérült meg a csillebérci kalandparkban 2016.05.22-én. 2016.05.23.
Vágólapra másolva!
Csak sisakot kaptak a gyerekek, akik alatt vasárnap szakadt át a csillebérci kalandpark egyik hálója – Tóth Barna, a park ügyvezető igazgatója szerint oda nem is kellett más védőfelszerelés. Hogy miért történt a baleset, arról még mindig nem árultak el semmit. 
Vágólapra másolva!

A csillebérci kalandpálya alkalmazottai sem értették, hogyan szakadhatott el 14 gyerek alatt vasárnap délután az egyik, három és fél méter magas kötélháló, aminek a jelek szerint semmi baja sem volt.

de egyébként mindennap ellenőrizzük. Nemrég volt terheléses teszt is” – mondta az Origónak a kalandparki túrákat ellenőrző egyik animátor.

Sajtótájékoztató, kérdőjelekkel

Szavait megerősítette Tóth Barna, a parkot üzemeltető Challenge Forever Kft. ügyvezető igazgatója, aki hétfőn sajtótájékoztató keretében próbálta tisztázni a baleset körülményeit.

Ez elég nehezen sikerült,

tekintve, hogy a hálószakadás közvetlen okáról semmit nem akart mondani, arra hivatkozva, hogy még tartanak a belső és a rendőrségi vizsgálatok. Ezt ismételte meg akkor is, amikor feltettük a kérdést, hogy hány éve használták a szétszakadt műszálas hálót – aminek a hibáját szakértők szerint okozhatta akár anyaggyengeség is.

Illusztráció a helyes hálóhasználathoz, a képen meglepő módon egy biztonsági heveder is látható Fotó: Marton Szilvia - Origo

A rendőrség hétfőn jelentette be, hogy

gondatlan veszélyeztetés gyanújával indítottak eljárást a 14 gyermeket érintő baleset ügyében.

Úgy tudjuk, vasárnap este elvitték a parkból a szakadt hálót, és levágták az azt tartó, egyébként épen maradt acélsodronyokat is.

Zsúrról a kórházba

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a gyerekek egy szülinapi zsúron vettek részt, amikor eszükbe jutott, hogy közös fotót készítsenek róluk, amint a fák közé feszített hálón csimpaszkodnak. Két animátor kísérte őket, mint minden 10 fő feletti csoportot, de ők sem tudták megakadályozni a balesetet.

14-ből 13 gyerek a földre zuhant, közülük hatot kellett könnyebb sérülésekkel a Péterfy Sándor Utcai Kórházba vinni.

Az első hírek szerint egyiküknél felmerült a gerincsérülés gyanúja is, de Tóth Ferenc intézetvezető főorvos az Origónak azt mondta, ez csak vaklárma volt.

Minek a heveder

A parkot üzemeltető cég vezetője, Tóth Barna azt mondta, hogy az attraktív hálóra felkapaszkodó gyerekek csak egy sisakot kaptak védőfelszerelésként.

Heveder nem volt rajtuk,

de nem is segített volna, hiszen az eszközhöz eleve nem tartozott a karabinerek beakasztására szolgáló biztonsági sodrony. A drótkötél ugyanis csak az egyéni akadálypályán mászkálók útját biztosítja.

Ilyen baleset még nem fordult elő a Challenge Forever Kft. élményparkjaiban, mondja Tóth Barna ügyvezető igazgató Fotó: Marton Szilvia - Origo

A pályától független, 3,5 méter magas háló nem számít akadálynak – tehát plusz biztosításra sincs szükség az ügyvezető igazgató szerint, aki megjegyezte, hogy

a játszótereken sincsenek biztonsági hevederek, karabinerek.

Tóth Barna ugyanakkor elmondta, személyesen hívott fel minden érintettet, és a kalandpark minden látogatója balesetbiztosítással lép be a pályákra.

Biztonsági ellenőrzés a kalandpályán. Minden rendben, igaz, a vasárnap leszakadt hálóval sem volt korábban gond Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ilyen még nem volt

Az Origo kérdésére az ügyvezető igazgató hozzátette, a csillebércin kívül több magyarországi és kelet-európai élményparkjuk is van, de korábban egyik helyszínen sem történt ilyen baleset, a kisebb koccanások, zúzódásos sérülések inkább földközelben keletkeznek.