Méltó helyszín, és gazdaságilag is alkalmas lenne Magyarország a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére a Fidesz szerint. A kormánypárt a témában tartott többpárti egyeztetésen jelezte: szeretnék, ha nemzeti ügy lenne a játékok rendezése.

Méltónak és alkalmasnak tartja Magyarországot az olimpiarendezésre Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus erről azután beszélt, hogy többpárti egyeztetést tartottak a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló kormánypárti törvényjavaslatról.

Gulyás: Nemzeti ügy lehetne 

Gulyás - aki az indítvány egyik előterjesztője - kifejtette, azt szeretnék, ha az olimpiarendezés nemzeti ügy lenne, és a lehető legszélesebb konszenzus alakulna ki róla. A javaslat törvényi szintre emelné az olimpiai pályázat intézményi rendszerét, külön szabályozva a Budapest 2024 Zrt. feladatait.

Gulyás Gergely úgy véli, minden feltétel adott az olimpiarendezéshezFotó: Szabó Gábor - Origo

A Fidesz frakcióvezető-helyettese megjegyezte, az előterjesztés egy része csak akkor lépne hatályba, ha Budapest elnyerné a rendezés jogát. Gulyás szerint a Jobbik támogatja az olimpia ötletét, az LMP viszont ellenzi. Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen, de a Fidesz az ő támogatásukra is számít.

Fürjes: Mindenképpen nyerünk

Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta: Magyarország esélyét növeli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szándéka, amellyel a közepes méretű nagyvárosoknak akar esélyt adni, és ösztönözni igyekszik az új helyszíneket.

Kik versengenek a 2024-es olimpia rendezéséért?

  • Budapest
  • Róma
  • Párizs
  • Los Angeles

A kormánybiztos szerint már önmagában a pályázás nyereséggel jár, ezzel ugyanis Budapest híre több millió emberhez jut el, ez pedig megfizethetetlen reklámérték.

Az LMP inkább másra költene 

Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője a tanácskozás után ugyanakkor arról beszélt, hogy Magyarország mai állapotában nem hiba elindulni egy ilyen pályázaton, hanem bűn”. Előbb rendbe kellene rakni az egészségügyet, az oktatást, és utána lehetne elgondolkodni egy presztízsértékű sportesemény megrendezésén - fogalmazott.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint fontosabb dolgokra is lehetne költeni a pénztForrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s politikus szerint a Fidesz megint egy "központosított, erőből végigtolt" beruházást akar megvalósítani. Csárdi Antal azt is mondta, már most tudható, hogy minden pénzügyi tervet jelentősen meghaladhat az olimpia rendezése.

A 2017-es vizes vb logójaForrás: Origo
Vizes vb: nem szállt el a büdzsé

Fürjes Balázst kérdezték a 2017-es budapesti vizes világbajnokságról is, amiről azt mondta: egyáltalán nem "szállt el" a költségvetés, az összhangban van az eredeti tervekkel. Nemrég az atlatszo.hu állt elő egy saját számítással, miszerint a vizes vb-vel kapcsolatos költések elérhetik a 90 milliárd forintot, ami az eredeti, becsült költség 3,6-szorosa.

 

 

bhz \ bhi