Milliárdokba kerül az újabb iskolaállamosítás

Vágólapra másolva!
A költségvetésen is meglátszik majd, hogy jövőre minden közoktatási intézmény állami fenntartásba, kezelésbe kerül.
Vágólapra másolva!

Ötvenötmilliárd forinttal emeli a költségvetés kiadásait, hogy jövőre minden közoktatási intézmény állami fenntartásba, kezelésbe kerül - mondta el az M1 televízió keddi műsorában az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László szerint ha további forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítja majd.

Palkovics László emlékeztetett: korábban is az volt a szándék, hogy az intézmények fenntartása és működtetése lehetőleg ne váljon külön, ennek ellenére a nagyobb önkormányzatok megtartották az utóbbit, ám

a vegyes modell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új rendszerben "egyértelmű, hogy ki a felelős az iskolák fenntartásáért, működtetéséért", így sokkal egyszerűbb és jobb lehet a működtetés - jegyezte meg az államtitkár.

Az, hogy az összes iskolát az állam fogja működtetni a jövő évtől, a köznevelési kerekasztal május 17-i ülése után derült ki. A döntés után Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere azt mondta az Origónak, hogy szerinte

a kormány nincs tisztában azzal, mekkora terhet vállal magára.

Véleménye szerint érthető az állami törekvés, de a több ezer intézmény működtetése az előzetesen vártnál nagyobb terhet fog jelenteni az állam számára. A Pedagógusok Szakszervezetének szakértője szerint nem világos, hogy a tervezett rendszerben ki fog felelni a fejlesztésekért.