Lopott kártyákkal fizetett luxusszállodákban

kártya, bankkártya, pénztárca
Vágólapra másolva!
Lopott vagy fedezetlen bankkártyákkal rendezte magyarországi szállodai számláit egy külföldi férfi, fél éven keresztül. Összesen félmillió forint kárt okozott több budapesti szállodának.
Vágólapra másolva!

Négyszer szállt meg drága budapesti hotelekben egy külföldi férfi. Végül a rendőrök egy VI. kerületi szállodában fogták el. Azonnal át is kutatták a szobáját, és a nevére kiállított bankkártyát, az online fizetéshez szükséges kártyaleolvasót, különböző iratokat és mobiltelefont foglaltak le.

A 31 éves hondurasi férfi ellen csalás miatt indítottak eljárást.

Forrás: AFP

A hasonló esetek jelentős részében – amikor valakinek ellopják a kártyáját és azzal fizetnek – az áldozatok visszakapják a pénzüket. Igaz, erre akár hónapokat is kell várniuk.

A bankkártyaadatok ellopására a bűnözők

a legkülönfélébb módszereket találják ki.

Persze a legegyszerűbb dolga akkor van a tolvajoknak, ha a bankártya mellett találnak egy cetlit a kártya pinkódjával. Ennél azonban kifinomultabb módszerek is vannak.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Például, hogy a csalók a bank nevében e-mail-ben kérnek adatokat. Mondjuk lejárt bankkártyára hivatozva küldenek egy linket, ami szinte mindenben megegyezik az igazi oldallal. Itt aztán minden információhoz hozzájutnak.

De úgy is csaptak már embereket, hogy telefonon – szintén azt állítva, hogy a banktól telefonálnak – szedtek ki adatokat az ügyfelekből. Rendszeresen jutnak hozzá adatokhoz internetes vásárláskor is a tolvajok.

Hasonló módon évente több milliárd forintot lopnak el az emberektől illetve a bankoktól a tolvajok.