Titkos ajtón lehetett bejutni a föld alatti kenderültetvényre

Téglás, kábítószer, marihuána
Vágólapra másolva!
Egy föld alatti kábítószer-ültetvényt számoltak fel a Hajdú-Bihar megyei nyomozók Tégláson. Egy gép nyitotta a titkos ajtót.
Vágólapra másolva!

Titkos ajtón keresztül lehetett bejutni arra a föld alatti ültetvényre egy téglási tanyán, ahol egy helyi, 47 éves férfi kábítószer előállításához szükséges kendertöveket nevelgetett – írja honlapján a rendőrség.

A bejáratot egy villástargonca emelőjéből átalakított szerkezet nyitotta.

Az ajtót úgy rejtette el a föld alatti ültetvény gazdája, hogy padlónak álcázta. Gombnyomásra viszont felemelkedett a padló. A rendőrség egy videót is feltett a honlapjára a titkos bejáratról.

A föld alatti kertben 224 tő különböző fejlettségű vadkendert, körülbelül 4,5 kilogramm, előre csomagolt marihuánát és a kábítószer-termesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le a rendőrök.

A hatóságoknak dolgozó botanikus szakértő elsődleges véleménye szerint a növények kábítószernek minősülnek. A gyanúsítottól lefoglalt "white widow", úgynevezett fehér özvegy kábítószer feketepiaci értéke körülbelül 50 millió forint.

Szerencse is kellett

A rendőrök egyébként véletlenül találták meg a föld alatti növényneveldét. A tanya gazdáját eredetileg azért vették őrizetbe, mert rengeteg kábítószert akart eladni egy másik, 39 éves férfinak, aki a közeli Debrecenből érkezett Téglásra. A rendőrök május 18-án a kábítószer átadásakor ütöttek rajta a két férfin. Mindkettőjük otthonában házkutatást tartottak, ekkor mentek el a téglási férfi tanyájára is.

Az egyik rendőrnek pedig feltűnt a padló furcsa repedése.

Amikor rákérdeztek a szokatlan látványra, a férfi bevallotta, hogy ott valójában egy titkos ajtó van. Azt is ő mutatta meg, hogyan nyílik a föld alatti kertbe vezető bejárat.

A debreceni vásárló egyébként fél kiló marihuánát akart venni a téglási férfitól. Már nála volt a kábítószer, amikor a rendőrök megjelentek. A vásárló a rendőröket látva megpróbált elmenekülni, közben eldobta a nála lévő kábítószert.

Sok volt a dohány

A debreceni férfi lakásában 1900 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak. A föld alatti ültetvény tulajdonosának két házában is volt vágott dohány, nem is kevés: több mint 700 kilogramm. Ennek értéke meghaladja a 11 millió forintot. A férfinak még dohánylevél-darálója is volt.

Mesterséges nap sütötte a föld alatt termelt kendert Forrás: Origo

A zárjegy nélküli cigaretta és a vágott dohány birtoklásával a két férfi a rendőrök gyanúja szerint adótörvényeket is megsértett, úgyhogy

a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is riasztani kellett.

A rendőrség a téglási férfi ellen kábítószer-kereskedelem bűntett, míg a debreceni vevővel szemben kábítószer birtoklása bűntett gyanúja miatt indított nyomozást. A NAV nyomozói költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A két férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.