Lavrov: Magyarország megbízható partner

Szergej Lavrov is Budapestre érkezett
Vágólapra másolva!
Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak, a két ország kapcsolata szinte minden területen fejlődik a nem egyszerű európai helyzet ellenére is - mondta a szerdán Budapestre látogató Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Magyar Nemzetben megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Az orosz diplomácia vezetője szerint

túlértékelték az európaiak önállóságát a világban,

az ukrán válság megmutatta, hogy az Európai Unió mennyire függ Washingtontól. Hozzátette: Oroszország egy erős unióval szeretne együttműködni, amelyik saját érdekeiből kiindulva építi nemzetközi kapcsolatait, és nem mindenáron az atlanti szolidaritást helyezi előtérbe.

Az orosz külügyminiszternek nincs kétsége afelől, hogy a magyar kormány megnyugtató választ ad Brüsszel kérdéseire a projekttel kapcsolatban Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Meglátása szerint abszurd az a feltétel, hogy az Oroszországot sújtó európai szankciók enyhítésének vagy megszüntetésének a minszki megállapodás teljesítése a feltétele, hiszen Oroszország nem közvetlenül érintett a konfliktusban, és ez felbátorítja Kijevet a megállapodás szabotálására. Ebből az következik, hogy az ukrán hatalom felelőtlen politizálásának túszává vált az Európai Unió és Oroszország közötti viszony - fogalmazott a lap szerdai számában.

A paksi atomerőmű Roszatom által tervezett bővítését stratégiai jelentőségűnek nevezte, hozzátéve,

nincs kétsége afelől, hogy a magyar kormány megnyugtató választ ad Brüsszel kérdéseire

a projekttel kapcsolatban.

Szergej Lavrov szerint a NATO az orosz határok közelében folyamatosan növekvő katonai potenciállal és az amerikai rakétavédelmi rendszer európai telepítésével tudatosan ássa alá a kontinensen a stratégiai egyensúlyt. Hozzátette: az orosz fél megteszi a szükséges lépéseket a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek elhárítására, ugyanakkor kész az együttműködésre.