Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium tudtával és beleegyezésével fizettek ki 837 millió forint uniós támogatást egy olyan bátonyterenyei beruházásra, amely el sem készült.

"Az épített beruházásokat általában nehéz lebuktatni, mert nem látszik kívülrōl, hogy mit loptak ki belōle. Na de ha semmit nem építettek, akkor már nem olyan nehéz" - jelentette ki Hadházy Ákos az LMP korrupcióügyi szóvivője.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Ökogroup Zrt. 1,6 milliárd forintos beruházásához nyert 837 millió forintos európai uniós támogatást, amiből a bátonyterenyei vasútállomáson egy intermodális logisztikai központot - iparvágányt, átrakodó darut és fedett raktárcsarnokot - kellett volna felépítenie.

Az LMP politikusa közölte: néhány napja saját szemével győződött meg arról, hogy

az átrakodó állomás egyszerűen nem épült meg,

holott az NGM május 2-án

befejezettnek jelentette a projektet és a 300 milliós előleg mellé kifizette a maradék 537 millió forint uniós támogatást is.

Hadházy Ákos szerint ugyanakkor a helyszínen csak a projektet jelző táblát és olyan földmunkák nyomait lehet látni, amely szakértők szerint 50-100 millió forintba kerülhetett.

Hadházy Ákos, a párt antikorrupciós szakszóvivőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

Felhívta a figyelmet arra, hogy az NGM annak ellenére egyezett bele a kifizetésbe, hogy

2015-ben még szabálytalansági eljárás is indult a beruházással kapcsolatban.

Hozzátette: az ügyben már egy magánszemély feljelentést tett, így az LMP nem fordul a hatóságokhoz, ugyanakkor az NGM-et megkérdezik a történtekről.

Hangsúlyozta: LMP szerint életképes kisvállalkozásoknak, valódi beruházásokra, átláthatóan megfogalmazott célok mellett kell szétosztani uniós forrásokat, azonban ha svindler cégeket hoznak helyzetbe, akkor az uniós ciklus végén a magyar gazdaság is "svindler gazdaság" lesz.

Az Origo elküldte kérdéseit a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.