Cirill betűs növényvédő szereket semmisített meg a NÉBIH

2016.05.26. 09:12

Több százezer forint értékben semmisített meg növényvédő szereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hamis cirill betűs termékeket találtak, az interneten pedig olyan vegyszereket, amelyekről kiderült, hogy nem tartalmazzák a feltüntetett hatóanyagot.

Közérdekű bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a NÉBIH-munkatársai Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, ahol hatféle cirill betűs, többszázezer forint értékű növényvédő szert foglaltak le. A termékazonossági vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a lefoglalt termék nem egyezik meg az eredeti készítménnyel.

A növényvédő szer hazai forgalmazója szerint a magyarországi mintával azonos, hamis terméket találtak Lengyelországban is. 

A NÉBIH ellenőrzi az interneten kapható növényvédő szerek forgalmazását is, áprilisban közel 40 liter hamis növényvédő szert, kiskertekben is használható gyomirtót foglaltak le. A laboratóriumi mérések kimutatták, hogy ezek egyáltalán nem tartalmazták a jelölt hatóanyagot, ezért hatástalanok.

A hatóság mindkét esetben elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. A forgalmazók több százezer forintos bírságra számíthatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK