Magyarország rendszerváltás utáni történetének egyik legsötétebb napja az volt, amikor Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet - mondta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetője,Lomnici Zoltán a beszéd 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatójukon,

Lomnici Zoltán szerint az akkori miniszterelnök elismerte, hogy kormányzásuk a választók átverésén alapult és végighazudták az azt megelőző másfél-két évet.

Ugyanakkor a "balliberális oldal által elhazudott választás után" arra is rávilágított, hogy a kormányzásuk milyen katasztrofális következményekkel járt - tette hozzá.

Azt mondta, az emberek erkölcsi megújulásának jele volt a nemzeti erők elsöprő győzelme 2010-ben.

Ám 2006 sebeit, a "szemkilövős rendőrattakot", a békés demonstrálók meghurcolását a mai napig nem sikerült elfeledtetni.

Lomnici Zoltán és Heizler Norbert a sajtótájékoztatónFotó: Polyák Attila - Origo

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy 2010 után morális rendszerváltásnak is be kellett következnie. "Üzenjük Brüsszelnek, hogy ez megtörtént", és a magyar emberek újra 1956 szellemiségében, ám 21. századi módon, büszkén előretekintve építik a jövőjüket. Újra felemelő érzés tehát magyarnak lenni! - mondta.

Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora arról szólt, hogy az ország eladósítása és a gazdasági ámokfutás mellett nem feledhetjük azt a morális rombolást sem,amely Gyurcsány Ferenchez köthető. "Reformnak nevezett ámokfutása" olyan terheket rakott az emberekre, amelyekből csak hosszú évek kemény munkájával lehetett kilábalni. Ennek volt a következménye, mondta, hogy 2010 és 2014 között a kormánynak a családok és a vállalkozások támogatása helyett az előző kormányok által felvett hiteleket kellett törlesztenie.

Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) közjogi kabinetjének vezetőjeFotó: Polyák Attila - Origo

A balliberális miniszterelnök az őszödi beszéddel -, amelyet szerinte hazugság szenvedélyes igazságbeszédnek beállítani - azt is bizonyította, hogy alkalmatlan bármilyen közéleti szerepvállalásra, mert rombolja a demokráciát. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc ma is kérkedik a beszédével, mondta Heizler.

A koordinátor kiemelte, tíz év eltelt, de nem felejtenek, annak érdekében, hogy ilyen többé ne történhessen meg Magyarországon.

A felszólalókat ellentüntetők egy csoportja zavarta meg, akik a "maffia", a "gengszterek" és "tolvajbanda" jelszavakat kiabálták.