A népszavazás képes megállítani az uniós döntéshozatalt - közölte Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára az állami tévében.

Tuzson Bence szerint alapvető kérdésről van szó: ha valaki be akar jönni Magyarországra, "ránk parancsolhatnak-e", hogy be kell fogadni. Az államtitkár kiemelte, az, hogy kikkel éljünk együtt Magyarországon, mindig is magyar kérdés volt, magyar jogi kérdés. Erről a jogáról sosem mondott le Magyarország, így ebben az unió nem dönthet - mondta a politikus.

"Magyarországra csak azok jöhetnek be, akiket mi, magyarok beengedünk" - fogalmazott Tuzson Bence, hozzátéve: ezt a határozott üzenetet kell küldeni az unió felé. Az államtitkár megjegyezte: az Európai Unióban mindig csak azt tudta megállítani a döntéshozatalt, ha egy tagállamban népszavazással döntöttek egy kérdésről, az EU ugyanis népszavazással "sose szokott szembemenni".

Üzenet BrüsszelnekForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

 A kormány népszavazási kérdése úgy szól: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen kedden érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz (Ab). Az Ab honlapján olvasható az anonimizált indítvány. A testület soron kívül jár el, a jogszabály szerint az Ab-nek 30 napja van az indítvány elbírálására.

A népszavazás időpontját az államfő tűzi ki akkor, ha a parlamenti határozattal kapcsolatos jogorvoslat lezárult. Az államfőnek ezután 15 napon belül kell kitűznie a népszavazás napját, a döntésétől számított 70. és 90. nap közötti időpontra.