Szexizmusról szól az ENSZ jelentése

Vágólapra másolva!
A magyar kormánynak szakítania kellene azzal, hogy konzervatív családi értékrenddel palástolja a nemi alapú megkülönböztetést – figyelmeztetett Budapesten az ENSZ szakértői csoportja.
Vágólapra másolva!

Gyerekkortól kellene tanítani a nemek közötti egyenlőséget

és az emberi jogokat, a család alaptörvénybe iktatott védelmét pedig nem szabad szembeállítani a nők politikai, gazdasági és társadalmi jogaival és szerepük megerősítésével – összegzett pénteki sajtótájékoztatóján Frances Raday, az ENSZ szakértői csoportjának jelentéstevője.

Raday beszámolója mögött tíznapos kutatás áll, az ENSZ szakértői csoportja május 17. és 27. között, első alkalommal vizsgálta Magyarországot a nők elleni diszkriminációval kapcsolatban.

Háztartásbeli, három gyerekkel

A szakértő szerint a magyar kormány - annak ellenére, hogy elismeri a nők igényét a munkavégzésre - politikáját a nők mint háztartásbeli, adott esetben háromgyerekes anyák idealizálására alapozta, feloldhatatlan dilemmát teremtve.

Hol vannak a női kormánytagok?

Frances Raday hozzátette, az is beszédes, hogy a nők jelentős mértékben háttérbe szorulnak a politikai életben, hiszen a parlamenti képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, a

kormány tagjai között pedig egy nő sincs.

A nők és férfiak közötti társadalmi különbség indexe (gender gap) szerint is komoly lemaradásban van Magyarország: 145 ország közül a 99. helyen áll a kutató szerint.