Ismét utcára vonulnak a bringások

zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló
zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló civilzugló egyesület zuglói polgármester-jelöltek vitája várnai lászló civilzugló egyesület zuglói polgármester-jelöltek vitája
Vágólapra másolva!
Többek között a Zugló és Angyalföld közötti balesetmentes átjárásért, valamint a kerékpárutak rendbentartásért demonstrálnak vasárnap a biciklisek Zuglóban. A harmadik Tour de Rákosrendező az Örs Vezér teréről indul vasárnap délután három órakor. 
Vágólapra másolva!

A biciklisek évek óta várnak arra, hogy végre rendes bicikliút épüljön Angyalföld és Zugló között. A Rákosrendező környéki (BVSC melletti) 400 méteres szakaszon mostoha körülmények voltak eddig: kátyúk, szétesett macskakő, vonatsín, sorompó, földút jellemezte az utat, miközben sokan használták volna ezt a két városrész közti átjárót – írta korábban a Kerékagy. Most viszont felújították ezt a rövidke távot, így lehet rajta bringázni – igaz, térköves lett...

A Magyar Kerékpárosklub nevében Hubik Tibor ezt írja a megújuló útszakaszról: „Ez egy járda, amit az a BVSC projekt részeként újítanak fel. A kerékpárútért még küzdenünk kell a Zuglói Önkormányzattal. Tavaly ígéretet kaptunk, hogy megcsinálják. Eljött az ideje".

A tavalyi Tour de Rákosrendező résztvevői Forrás: Cicil Zugló Egyesület

Tour de Rákosrendező

„A MÁV még ennyit sem tett, az útvonal rájuk eső 200 métere továbbra is járhatatlan, maradt a töredezett macskakő mindenütt. A következő vonulást, a harmadik

Tour de Rákosrendezőt május 29-én tartjuk,

melyen szokás szerint nem csak ezért, hanem az összes hiányzó, vagy rossz állapotú zuglói kerékpárútért tekerünk. Találkozó az Örsön 15 órakor" – írta Várnai László, a Civil Zugló képviselője képviselője.

Várnai az Origónak azt is elmondta, a tavaly tavaszi demonstráció végén táblát helyeztek el a helyszínen, melyet több száz bringás írt alá. Rákosrendezőn a sorompók igen gyakran 10 percen túl is zárva vannak, mert a biztosító berendezések elavultak. A Teleki Blanka úton TAO pénzből épült 190 centi széles osztott pályás műköves valami se a járda se a kerékpárút szabványnak nem felel meg, ezért nincs is tábla mellette – mondta a zuglói képviselő.

Zuglóról is szól

Várnai szerint a vonulás általában a zuglói kerékpáros infrastruktúráról szól, mert miközben a bringások száma megsokszorozódott új kerékpárutak nem épülnek. A kerületet átszelő nagy forgalmú utakon sok helyütt csak kis szakasz hiányzik, de az a legveszélyesebb részen. Ilyen a Csömöri felüljáró, vagy a Thököly út Hungária körút kereszteződése. Mindkettő szó szerint életveszélyes.

A másik veszélyforrás a hiányzó kerékpárutak, sávok okán a kerékpárosok és a gyalogosok összeengedése folyamatos balesethelyzetet és rengeteg konfliktust szül. Az Erzsébet királyné és a Korong utcai aluljárót rengeteg biciklis használja, ilyen helyeken külön kerékpáros alagutat kéne építeni – mondta Várnai László

Karácsony levelet írt

A zuglói önkormányzat szerint hivatalos kerékpárút megépítésére a Teleki Blanka út teljes felújítása esetén lenne lehetőség, ám az út fele részben a MÁV tulajdonában van. Az önkormányzat nyitott arra, hogy a beruházást a saját területén megvalósítsa, amennyiben a MÁV is vállalja a saját tulajdonészére eső beruházás költségeit. Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely polgármester levélben fordult a MÁV vezetéséhez.