NATO-gyakorlaton a magyar Gripenek

2016.05.27. 14:44

Nemzetközi harcászati gyakorlaton vett részt a Magyar Honvédség öt Gripenje és ötven katonája a spanyolországi Zaragozában. 

A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatán tizenöt nemzet csaknem ezer katonája gyakorolt légi harcászati és komplex repülőharcászati feladatokat május 16-a és 27-e között a spanyolországi Zaragozában. 

A magyarok öt Gripennel és ötven katonával vettek részt, ötven felszállással hatvankét órát repültek. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Puma vadászrepülő-százada 2014 óta teljes jogú tagja a NATO Tigris Szövetségének. A gyakorlaton szerzett tapasztalatokkal tovább javul a feladatellátás színvonala hazai és szövetségesi szinten.  

Gripen vadászrepülőgépek a kecskeméti bázisonFotó: Polyák Attila - Origo

A hagyományoknak megfelelően a részt vevő kötelékek egyik repülője a gyakorlatra speciális festést kap; a magyarok idén érkeztek először feldíszített Gripennel. A nagymacskás elnevezésre tekintettel az egyik JAS-39-es gép pumás dekorációt kapott. A Puma század öt Gripenjéből három péntek délben landolt Kecskeméten. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK