Orbán Viktor új ipari forradalomról beszélt

Orbán Viktor; Cserna Gábor
Dunaújváros, 2016. május 31. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Cserna Gábor (Fidesz-KDNP), Dunaújváros polgármestere a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírásán a dunaújvárosi polgármesteri hivatalban 2016. május 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere együttműködési megállapodást írt alá a Modern Városok Program keretében. A kormányfő azt mondta, hogy a Fejér megyei városnak részt kell vennie az új ipari forradalomban. Szó esett még a hétvégi időközi választásról és a közelgő népszavazásról is.
Vágólapra másolva!

Hosszú időn keresztül ahhoz voltunk szoktatva, hogy ha volt olyan területe a gazdaságnak, ami fejlesztésre szorult, akkor azt Budapesten döntötték el – mondta Orbán Viktor. Éppen emiatt korábban megkértük a dunaújvárosiakat, hogy jelezzék, milyen területen szeretnének fejlesztéseket elérni – tette hozzá. Politikai szempontból is kihívás volt a település fejlesztése, mivel helyet kellett szorítani az itt élőknek a jövőben, hátrahagyva a korábbi ipari múltat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere aláírták az együttműködési megállapodást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kormány nélkül nem lehet fejleszteni

Nincs vita arról, hogy a jövőben növekedés lesz a magyar gazdaságban, és ez adja meg az alapját, hogy együttműködési megállapodásokat lehet kötni a megyei jogú városokkal. A munkanélküliség 6,5 százalék alatt van Dunaújvárosban, reméljük, 6 százalék alá fog esni 2018-ra, ami azt mutatja, hogy

lehet modern munkahelyeket létrehozni

az egykori iparvárosokban – mondta a miniszterelnök.

Magyarországon nem lehet a kormány nélkül várost fejleszteni, mivel bizonyos nagyságrend fölött nem lehet kihagyni a kabinetet. A mostani tárgyalás nem függ össze a vasárnapi időközi önkormányzati választással, de a miniszterelnök arra kérte a helyieket, hogy a kormánypárt jelöltjét támogassák. Orbán Viktor megismételte, hogy a kényszerbetelepítés ellen is föl kell lépni, mivel ha ez nem sikerül, akkor szerinte megváltozik Magyarország arculata.

Csomópont is lesz

Hiába iparváros Dunaújváros, egy új ipari forradalom zajlik, ami át fogja formálni az összes termelési tevékenységet. A nagy kérdés, hogy be tudunk-e kapcsolódni ebbe az ipari forradalomba – mondta Orbán Viktor. A kulcskérdés, hogy

sikerül-e Magyarországot bekapcsolni a modern ipari forradalomba,

mivel a kimaradás lemaradást jelent majd. Dunaújváros nemcsak az új ipari forradalomba való részvételben, hanem a Paks 2 fejlesztésében is érdekelt.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy létrejön egy áruforgalmi csomópont a városban, amihez a kormány 500 hektárnyi területtel járul hozzá. Elektromos buszokra cserélik le a helyi járműparkot – tette hozzá. Négymilliárd forint értékben útfelújítások kezdődnek a térségben, így a dunaújvárosi munkahelyek könnyebben elérhetőek lesznek. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy megújul a dunaújvárosi élményfürdő, amire hárommilliárd forint áll rendelkezésre.

Orbán több új beruházást bejelentett a Fejér megyei városban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Támogatják a nyugdíjasokat

Dunaújvárost csakis polgáraival egyetértésben lehet kormányozni, amit az elmúlt években sikerült végrehajtani – mondta Cserna Gábor. A város polgármestere szerint a baloldal azt hitte, hogy hosszú évtizedekre irányítani fogja a települést, de 2010-ben változás történt. Cserna szerint az elmúlt hat évben megújult a dunaújvárosi kórház, több milliárdos fejlesztés történt.

Megújult a Városháza tér, a római városrész, valamint

2017 elejétől egyeteme lesz a városnak.

A politikus külön kiemelte, hogy a település évente kétszer egyszeri 5000 forintos támogatással segíti a helyben élő nyugdíjasokat. 12 ezren írták alá Dunaújvárosban a kötelező betelepítési kvóta elleni íveket – jelentette be Cserna Gábor.