Blokkoló nincs, de detektor van a debreceni hivatali autókon

lézerblokkoló debrecen 1
Vágólapra másolva!
Lézerblokkolót gyanított a debreceni önkormányzat hivatali autóin egy helyi ellenzéki képviselő, de a városháza visszautasította a vádakat, mondván: az nem blokkoló, csak detektor, aminek használata törvényes - de így is kétszer megbüntették őket gyorshajtásért. Azt viszont már nem árulták el, hogy közpénzből vásárolták-e a szerkezeteket.
Vágólapra másolva!

Törvénysértéssel vádolta a debreceni önkormányzatot a Demokratikus Koalíció (DK) helyi képviselője, pedig

a hivatali kocsikba nem is lézerblokkolót szereltek, hanem csak lézerdetektort,

ami csupán előrejelzi a rendőrségi traffipaxot, az pedig jogszerű - reagált az önkormányzat.

Nem az, aminek látszik?

A DK debreceni önkormányzati képviselője, Varga Zoltán olyan, május végén készített fotókat hozott nyilvánosságra az önkormányzat hivatali kocsijairól, amelyeken az autók szériatartozékának nem tekinthető műszerek is látszanak.

Ezek a képviselő gyanúja szerint a korábban országos botrányt okozó Lázár-esethez hasonló lézerblokkolók lehetnek,

amelyek megzavarják a rendőrségi traffipaxokat.

A rendszám is egyedi: Debrecen Megyei Jogú Város - DMJV Forrás: Origo

Varga feltette a kérdést: amellett, hogy ma már törvény tiltja a lézerblokkolók használatát, vagyis a sebességmérők blokkolását, vajon

Az Origo megkereste az ügyben a fideszes Papp László polgármester vezette önkormányzatot, hogy tisztázzák, milyen eszközök ezek, ki adott engedélyt a felszerelésükre, miből fizették, és ha tényleg lézerblokkolókról van szó, morálisan vállalhatónak tartják-e, hogy törvénysértésre alkalmas eszköz található közpénzből működtetett, hivatali autókon?

Ez egy másik hivatali kocsi, amin gyanús eszköz van Forrás: Origo

"Varga Zoltán képviselő úr olyan, Magyarországon legálisan forgalomba hozható eszközt próbál illegálisnak beállítani, amelyet bárki használhat a saját autójában. Ezen eszköz használatának módját jogszabály határozza meg" - válaszolt az önkormányzat. Hozzátették: a városházán nincs személyhez kötött hivatali autóhasználat, így a kérdéses autókat sem csak a városvezetés használhatja.

Jelezni szabad, blokkolni tilos

Ahogy arra a DK-s politikus is utalt, Magyarországon egy KRESZ-módosítás alapján

2012 óta tilos a rendőrségi sebességmérők működését megzavaró lézerblokkolók használata, viszont a traffipaxokat előrejelző, hasonló lézeres elven működő detektorok használatát a törvény nem tiltja.

Az Origo is beszámolt róla, hogy a radardetektorok használata legális Magyarországon - igaz, külföldön sok helyen nem, Ausztriában például már büntetnek érte. A radar messziről már nem hatékony a lézerrel, nagy távolságból mérő traffipaxok ellen: nem marad idő a sebességcsökkentésre.

A Lázár-botrány után módosult a KRESZ Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Ezért terjedt el a gyorshajtók között a lézerblokkoló használata. Ilyen működhetett Lázár János jelenlegi miniszter Audi S8-asában még 2011-ben. Részben éppen az akkori botrány hatására 2012. szeptember 1-jével változott meg a KRESZ-szabályozás.

Mégis megbüntették őket

A debreceni önkormányzat közleményéből az is kiderült, hiába volt a kocsijaikon lézerdetektor, ez sem mindig mentette meg őket a büntetéstől. Azt írták: "az, hogy a hivatali autókba szerelt eszközöket nem a Varga Zoltán által vélelmezett módon, hanem a jogszabályi kereteknek megfelelően használjuk, az is bizonyítja, hogy 2015-ben 2 db sebességtúllépés miatti bírságot is kaptunk."

Ezeket

a büntetéseket a városháza közlése szerint nem az önkormányzat, hanem a sebességtúllépéssel érintett gépjármű vezetője fizette meg.

A közlemény nem adott ugyanakkor választ az Origo azon kérdéseire, hogy például ki engedélyezte ezeknek az eszközöknek a felszerelését, mennyibe kerültek, és milyen forrásból fizették ki ezeket.