Gyógyszerhatóanyagot talált három interneten rendelt étrend-kiegészítőben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a hatóság azonnali hatállyal elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását. 

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk bejelentéshez kötött. 

A gyógyszerhatóanyagok jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, 

amelyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő; az anyagok élelmiszerben való felhasználása tilos, keringési vagy idegrendszeri problémát okozhatnak – hangsúlyozta a Nébih csütörtöki közleményében. 

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során mutatott ki gyógyszerhatóanyagokat 

  • a King Life Panax ginszengtartalmú étrend-kiegészítő tablettában, 
  • az El Torito Panax ginszenget, fűrészpálmatermést, fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában, 
  • és a Red One étrend-kiegészítőben.

A King Life-nál a laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolajgyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott. 

Gyógyszer volt a tablettákban (illusztráció)Fotó: MTI/Balaton József

A Nébih elrendelte a termékek forgalomból való kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt.

Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki – közölte a Nébih. 

A hivatal kéri a vásárlókat, hogy ha a készítmények forgalmazását észlelik, a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébihnek.