A 2000-es évek eleje óta komoly offshore-háló alakult ki az egyik legnagyobb magyar médiacég, a Spéder Zoltán nagyvállalkozó érdekeltségbe tartozó CEMP-csoport mögött – írja a Magyar Idők. A 2000-es évek elején egy ciprusi cég lett a meghatározó tulajdonos, az évtized közepén pedig egy, a Mossack Fonseca ügyvédi irodához is köthető, Seychelles-szigeteki cég. A csoport mögül 2013-ban tűntek el az offshore cégek. 

A Magyar Idők mai cikkében arról ír, hogy a 2000-es évek második felében egy közvetlenül a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodához kapcsolható cég is feltűnt az Indexet is magában foglaló CEMP-médiacsoport tulajdonosai között. A csoport mögött azonban nem ekkor jelentek meg először offshore cégek.

Panamaváros, ahol a Mossack Fonseca központja is találhatóForrás: AFP/Rodrigo Arangua

A Wallis és a Flemingouse

A Magyar Idők cikke szerint az Index tulajdonosai között először 2002-ben jelent meg offshore cég, a lexingtoni bejegyzésű amerikai Impro LLC, amely 2004-ig volt a lap tulajdonosa. Ebben az időszakban több Wallis-érdekeltségű tulajdonos jelent meg a cég mögött, majd 2004 decemberében két cég, a Nobilis Kristóf alapította Sydinvest Rt. és egy ciprusi offshore cég, a Fleminghouse Investment Limited lett a két fő tulajdonos.

A Magyar Idők szerint a Fleminghouse 99 százalékos tulajdonosa is a Wallis volt, a külföldön bejegyzett cég kézbesítési megbízottja és egyik ügyvezetője ekkor Bajnai Gordon későbbi miniszterelnök volt. A Fleminghouse maradék 1 százalékát pedig a Veres Tibor Wallis-alapítóhoz kötődő Well Invest Kft. birtokolta.

Ezt követően, 2005. áprilisában az Indexet kiadó társaság 90 százalékos tulajdonosa a Sydinvest Rt. – 2007-től Közép-Európai Média Kiadó Zrt. (CEMP) - lett. A Sydinvestben egy 2007 novemberi tőkeemelés után lett tulajdonos Spéder Zoltán  - 90 ezer részvény felett Nobilis, 10 ezer felett pedig Spéder rendelkezett.

Spéder Zoltán a 2014-es Junior Prima díjátadónForrás: MTI/Bruzák Noémi

A panamai szál

2008 januárjától a CEMP többségi tulajdonosaként a Seychelle-szigeteken bejegyzett Whitestone International Ltd. tünteti fel a társaság alapszabálya – a Magyar Idők szerint a Whitestone-hoz 80 ezer CEMP-részvény került, 10-10 ezer pedig maradt Spéder és Nobilis birtokában. A Whitestone bejegyzését az április elején kirobbant offshore-botrány főszereplő Mossack Fonseca ügyvédi iroda intézte, a céget Genfben hitelesítették.

A Whitestone ügyvezetője ekkoriban a Panama-papírokban is megtalálható Rey Taylor volt. Taylor jelenleg egy új-zélandi cég, az Orion Trust ügyvezetőjeként hirdeti szolgáltatásait. Igazgatótársa a Whitestone-ban pedig a panamai illetőségű Giselle Yajaira Ocampo Fonseca volt.

A Mossack Fonseca panamavárosi központjaForrás: AFP/Eduardo Grimaldo

A Whitestone részesedése 2011. februárban csökkent 50 százalék alá a CEMP-ben. A 2011-es cégiratokból nem derül ki, hogy ekkor ki lett a CEMP többségi tulajdonosa, a jegyzőkönyvek szerint Spéder 23, Nobilis pedig 10 szavazati arányt kifejező részvénnyel rendelkezett.

Offshore helyett szlovák cég

A Magyar Idők cikkében azt írja: 2012 májusában jelentek meg újabb offshore cégek a CEMP-csoport mögött azzal, hogy hogy a ciprusi Corintia Services Ltd. lett a CEMP részvényeinek 24,5 százalékos tulajdonosa. Hasonló részesedést szerzett a szlovákiai bejegyzésű CEMP As. is, Spéder Zoltán részesedése pedig 33 százalékra nőtt – ezzel együtt a Whitestone üzletrésze 18 százalékra csökkent. Azt nem lehet tudni, hogy ekkoriban ki állt a Whitestone mögött – Spéder korábban azt nyilatkozta: nem ő volt a cég tulajdonosa.

A Magyar idők szerint 2013-ban „offshore-talanították” a CEMP-et, azóta a szlovák CEMP és Spéder Zoltán az Index tulajdonosa.     

Kerestük a CEMP-et is, amint válaszolnak, frissitjük a cikkünket.