Szijjártó Péter is beszélt Soros Györgyről

EURO 2016 - Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Magyarországon a magyar emberek döntenek arról, hogy milyen kormány milyen értékek és milyen politikai irányvonal mentén vezesse az országot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Soros György magyar származású amerikai üzletember tevékenyégével kapcsolatban. A tárcavezető beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokkal "nézeteltérésekkel terhelt" a politikai kapcsolat.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap csütörtöki számában megjelent interjúban Szijjártó Péter a Soros György magyar politikát befolyásoló tevékenységét firtató kérdésre válaszolva azt mondta, 2010-óta folyamatosan érezhető, hogy egyes döntések nem mindenkinek tetszenek, a kritikák néha "bárdolatlan" stílusban érkeztek, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a magyar emberek döntenek a kormányról, hogy az milyen értékek és politikai irányvonal mentén vezesse az országot. "Ebbe senki nem szólhat bele, függetlenül attól, hogy mennyi pénze van" - szögezte le a tárcavezető.

Nem tiltják ki

Arra a kérdésre, hogy nem tiltják-e ki Soros György alapítványát Magyarországról, Szijjártó Péter azt válaszolta, mindenkinek egy kötelessége van: be kell tartani a törvényeket, ha ez megtörténik, akkor nincs ok arra, hogy "foglalkozzanak velük".

Az Egyesült Államok és Magyarország közti kapcsolatokról szólva a miniszter a lapnak azt mondta, a gazdasági és biztonságpolitikai együttműködés a két ország között nagyon jó, de

a politikai együttműködés "nézeteltérésekkel terhelt".

Szerinte néha olyan támadásokat kapnak az Egyesült Államoktól, amelyek megmagyarázhatatlanok és elfogadhatatlanok. Bántónak nevezte, hogy az elnökjelöltségért kampányoló Hillary Clinton férje azt állította: Magyarország csak nekik köszönheti a szabadságát.

Az orosz szankciók

Az Oroszországgal való kapcsolatokról Szijjártó Péter úgy nyilatkozott: "húsbavágó" kérdés az a négy és fél millió dollár, amit a magyar vállalatok az elmúlt két és fél évben exportveszteségként elszenvedtek az országgal szembeni uniós szankciók miatt, és meg kell értenie Brüsszelnek, hogy arányaiban a kelet-közép-európai országoknak mást jelent a szankciók hatása, mint a nyugat-európaiaknak. Szerinte azt is meg kell vitatni, hogy a szankciók közelebb vittek-e a minszki megállapodás betartásához.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter beszélt a kínai kapcsolatokról is, elmondása szerint az egyik legfontosabb gazdasági partnere az országnak. Hangsúlyozta, hogy korábban a nyugati tőke áramlott Kínába, de ez most megfordult, és kérdés, hogy hol lesz stratégiai elosztó központ. Ebben Magyarország ért már el sikereket - tette hozzá.