Vitatott a börtöncégek részvétele a műtéti eszközök készítésében

2016.06.03. 14:55

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nem ellenőrzi a büntetés-végrehajtás által előállított termékek minőségét, származási helyét, gyártói felelősségét - közölte a szervezet. Az Orvostechnikai Szövetség elnöke korábban azt mondta, meg kellene szüntetni a büntetés-végrehajtási intézetek részvételét az egészségügyi közbeszerzésekben.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közölte: a központ és a fenntartása alá tartozó kórházak a jogszabályi előírások alapján kötelesek a bv-től beszerezni bizonyos termékeket, de e termékek ellenőrzésére nincs hatáskörük. Hozzátették: nincs olyan információjuk, hogy ez a jogszabályban előírt beszerzési mód veszélyeztette volna az ellátásbiztonságot.

Már nem csak vécépapírt vagy lepedőt, de műtős kabátokat, zsilipruhákat, izolációs lepedőket is a büntetésvégrehajtás cégeitől rendelnek a kórházakFotó: Bielik István - Origo

 A központ szerint az ilyen beszerzésre kötelezett intézményeknek van lehetőségük arra, hogy ha a megfelelő minőséget a bv nem képes biztosítani, az adott terméket mástól szerezzék be.

 A Magyar Idők május 25-én azt írta, hogy drágulhatnak a steril műtéti szettek, miután megszűnik a verseny az egyszer használatos, nem szőtt műtéti textíliák piacán. Az intézmények ma még mintegy tíz cégtől rendelhetnek ilyen termékeket, ám hamarosan kizárólag valamelyik börtöncégtől szerezhetik be azokat.

Hornyák László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke a szervezet május 26-ai közgyűlésén azt mondta: véleménye szerint meg kellene szüntetni a büntetés-végrehajtási intézetek részvételét az egészségügyi közbeszerzésekben.