Emberéleteket követelt a romániai árvíz

Vágólapra másolva!
A heves esőzések miatt több hegyvidéki folyó kilépett medréből a Keleti-Kárpátok térségében.
Vágólapra másolva!

A Bákó megyei Livezi községben egy 41 éves férfit egy pallóról sodort el az áradat, a Vrancea megyei Ruginesti-en pedig egy 70 éves férfi a kerékpárjáról egy csatornába esett - mindketten megfulladtak.

A Keleti-Kárpátokból eredő valamennyi folyón másod- vagy harmadfokú az árvízvédelmi figyelmeztetés. Súlyosabb helyzet Moldvában alakult ki, de az ítéletidő a Székelyföld egy részén is gondokat okozott.

Házak, utcák víz alatt

Vrancea megyében 50 lakóházat öntött el a víz, péntekre virradóra néhány órára le kellett zárni a Bukarestet Jászvásárral összekötő DN2-es országutat, több vonatjáratot törültek. Neamt megyében hatvan embert kellett kilakoltatni, nyolc, otthonában rekedt lakost pedig a tűzoltók mentettek ki. Bákó megyében nyolcezer háztartás maradt áram nélkül.

Forgószél, járhatatlan utak

A Tulcea megyei Niculitel faluban forgószél pusztított: a tornádó 12 háztetőt szakított le, fákat döntött ki, egy pléhből épült garázst pedig pozdorjává tört. Gyergyócsomafalván pincéket és csaknem ezerhektárnyi szántóföldet öntött el a víz.

Gyimesközéplokon kidöntött fákat és iszapot hordott a vasúti pályára, és egy hidat is megrongált a hegyekből lezúdult áradat, csütörtök este óta

nincs vasúti összeköttetés a Székelyföld és Moldva között.

A napok óta szakadó eső miatt a Csíki-medencében is több patak kilépett medréből, és a megyeszékhely Csíkszereda alacsonyabban fekvő utcáiban is összegyűlt az esővíz, amelyet a csatornahálózat nem tudott elnyelni. Továbbra is vörös árvízvédelmi riasztás van érvényben a háromszéki Feketeügyön, a Tatroson, valamint a moldvai Szereten és Putnán. Az Olt folyó székelyföldi szakaszán másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombat délig.