Megvan az új budapesti szuperkórház helye, kettőt bezárhatnak

2016.06.04. 13:58

Bezár a Péterfy és a Szent János Kórház, helyettük az Etele téren épül meg az új fővárosi szuperkórház.

Döntött a kormány a budapesti egészségügy átalakításáról. Ennek keretében öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át az egészségügyi ellátást, és három új centrum is épül.  Az átalakítások révén két nagy múltú intézmény, a Szent János és a Péterfy kórház is bezárja kapuit, a lipótmezei pszichiátriát azonban részlegesen újranyitják az időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek számára – tudta meg a Népszabadság. 

Az új szuperkórház a kelenföldi Etele téren épül meg. Ide kerülhetnek át a Szent János Kórház „aktív" részlegei, mint például a belgyógyászat és a baleseti sebészet. Az új intézményben összesen 812 betegágy kaphat helyet. Mindemellett megújul a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbje is, oda uniós forrásból modern járóbeteg-ellátó központot, illetve egynapos sebészeti ellátást telepítenének, valamint ott helyezik el a pesti gyerekklinikát is.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Origónak is beszélt már a szuperkórházrólFotó: M. Schmidt János - Origo

A Dél-pesti Centrum számára az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, illetve az Országos Kardiológiai Intézet bázisán, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A harmadik egészségügyi centrum a Honvédkórház lehet.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy három vagy négy fővárosi szuperkórházra lenne szükség, és úgy látja, hamarosan az ápolók, orvosok bérét is emelhetik. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK