Csak most kezdődik az igazi botrány a Jobbikban

2016.06.06. 17:10

A következő hónapok újabb botrányainak a kezdetét jelenti Novák Előd kizárása a Jobbik frakciójából, mivel a volt alelnöknek 300 elnökségi ülésről szóló felvétel van a birtokában az Origo értesülései szerint. Vona Gábor és Novák Előd között azt követően romlott meg a viszony, hogy a Jobbik elnöke elhatározta, hogy csak a hozzá hű emberekkel hajlandó együtt dolgozni a pártelnökségben, így megvétózta Novák indulását a májusi tisztújító kongresszuson. 

Visszaadja az országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. A politikus a Facebook-oldalán úgy indokolt: esküjéhez híven visszaadja a megbízatását, mert Vona Gábor pártelnök arról tájékoztatta, hogy kezdeményezésére az új pártelnökség lemondásra szólítja fel, és kizáratta a frakcióból. Novák ezt követően mondott le. 

Az Origo információi szerint Novák Előd birtokában 300 hangfelvétel van, amik a radikális párt elnökségi ülésein készültek. Úgy tudjuk, a volt alelnök kizárása nem azt jelenti, hogy a pártban sikerül lezárni a legutóbbi tisztújítás körüli viharokat, hanem az igazi botrányok csak ezután kezdődnek. 

A szándéknyilatkozat robbantotta a bombát

A Jobbik képviselőcsoportja titkos szavazás során hétfőn kizárta Novák Elődöt a párt parlamenti frakciójából – mondta Mirkóczki Ádám. A Jobbik szóvivője elmondta, hogy döntésüket 18 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett hozták meg.  A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenkinek, Vona Gábornak és Novák Elődnek is lehetősége volt elmondani a véleményét. 

Mirkóczki Ádám azt mondta, minderre azért volt szükség, mert Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat. Elsőként az Origo számolt be a szándéknyilatkozatról, amit figyelmeztetésként a tagságnak, de nem a nyilvánosságnak szánt Novák Előd. A Jobbik alelnöke a terjedelmes írásban a párt múltjáról, jelenéről és jövőjéről is írt, Vona Gábor pártelnököt bírálta benne. 

Novák bírálta a pártelnökötFotó: Szabó Gábor - Origo

Sajnálja, hogy kikerült

Ha „a néppártiság a polkorrektnek mondott óvatoskodó nyárspolgáriságot jelenti, már nem Attila unokái leszünk, hanem belesüppedve az általános politikai posványba, díszellenzékként és a magyar politika sokadik szemfényvesztőiként a nemzetközi pénzhatalom álradikális és néha lenácizott kiszolgálóivá válhatunk” – így bírálta Novák a Vona-féle néppártosodó Jobbik-irányvonalat az eredetileg a párt belső levelezőlistáján közzétett, de az Origóhoz is kiszivárgott levelében. 

Novák Előd és felesége, Dúró DóraForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Novák az Origo kérdésére elismerte, hogy a levelet ő írta, a közelgő tisztújításon az újraválasztásért indulni szándékozó alelnökként, de nem örül, hogy kiszivárgott. Azt is mondta akkor: azért írt levelet, mert nem lenne lehetősége elmondani gondolatait a kongresszusukon, mivel indulását – mint azt Vona be is jelentette – a pártelnök a vétójogával élve megakadályozza majd. 

Nincs konstruktív vita

Az írásban – amit Novák alelnök(jelölt)-ként írt alá, és „Szebb jövőt!” búcsúüzenettel zárt – szó esik Novák alelnöki indulásáról és annak várható elnöki vétójáról is: „A vétó a kritikusok eltávolításáról szól (...) sokkal többről van szó, mint személyi kérdésekről, pláne nem sértődések motiválnak, ez egy olcsó és valótlan magyarázat volt.” 

Az elnökségben szerinte a jövőben aligha lesz terük a konstruktív vitáknak, de ettől még a problémákat sem lehet a szőnyeg alá seperni. Novák emlékeztetett: belső körben, ha kisebbségben maradt is, de eddig vitába szállhatott, például ilyen témákban: 

  • Miért nem számoltathatjuk el Simicskát? 
  • Miért akar Vona Gábor kormányfőként még újabb holokauszt-emlékműveket avatni? 
  • Miért szerveztek ki egy százmilliós székházat magántulajdonba jobbikos pénzből? 

Novák arról ír, hogy „kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberális körök, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást”. Ezt szerinte nem lehet megengedni, mert ahhoz, hogy a Fidesz szavazóit el lehessen hódítani, ki kell mondani, hogy „Meztelen a király!” – ezt tartja Novák a saját, „nem túl hálás” feladatának. 

A Szegedi-ügy

A Jobbik történetében egyébként már több leválási kísérlet is volt, de eddig mindegyik elbukott. Emlékezetes például Szegedi Csanád ügye, akinek a távozása után sokan pártszakadásra számítottak. Ekkor éppen Novák Előd fogalmazott úgy, hogy erről szó sincs, csak „nem hagytuk, hogy elgennyesedjen a seb, és ezzel hosszabb távon kisebb támadási felületet adunk”. 

Szegedi Csanád és Novák ElődForrás: MTI/Bruzák Noémi

1998-ban kezdett politizálni

Novák Előd 1998-ban csatlakozott a MIÉP XI. kerületi szervezetéhez. 2000-ben megalapította az Ifjú Magyarok Egyesületét, amelynek elnöke lett. 2001-ben az Egyesület megjelentette az Aktualizált revíziós dalok című multimédiás CD-t, amely politikai vihart kavart, és aranylemez lett. A 2002-es országgyűlési választásokon a MIÉP-es Csath Magdolna kampányfőnökeként tevékenykedett. 

A MIÉP 2003-as pártelnök-választása előtt Csurka István helyett mást javasolt elnöknek, ezért MSZP-s ügynöknek bélyegezték,  és kizárták a pártból. A küldöttgyűlés jogszerűtlenségei miatt néhány társával bírósághoz fordult, amely 2005-ben jogerősen is megsemmisítette Csurka István újraválasztását. 

Egyszer már lemondott

2003-ban a Jobbik elsőként megalakult, budapesti XI. kerületi szervezetének alapítója volt. A 2006-os tüntetések során egy nézeteltérés miatt lemondott pártbeli tisztségeiről. Noha Vona Gábor felkérte alelnöknek, a 2006. novemberi tisztújításon nem indult el. Csak a turulvédő akciócsoport vezetését folytatta, de az idő előrehaladtával ismét egyre több háttérmunkával bízta meg a vezetőség. 

Közben többször indult ellene rendőrségi eljárás. 2007-ben például három különböző ügyében állapította meg bíróság jogerősen, hogy törvénytelenül állították elő. 2007. október 26-án egyik fő résztvevője volt a Kuruc.info által szervezett úgynevezett „hídblokádnak”, amikor is az 1990-es taxisblokád évfordulóján autókkal lezárták az Erzsébet hidat. 

Kurucinfo és botrányok 

Novák Előd és a szélsőjobboldali Kuruc.info kapcsolatáról többször is írtak. Novák a kapcsolatról még 2011-ben azt mondta, a korábbi híreszteléseknek megfelelően valóban írt cikkeket a szélsőséges hírportálnak, „mint ahogy a Jobbik.hu-nak és a Barikád magazinnak is”. A Jobbik volt országgyűlési képviselője azt azonban tagadta, hogy szerkesztette is az oldalt. 

Novák Előd 1998-ban kezdte a politikai pályafutásátForrás: MTI/Vajda János

Novák 2010-től volt országgyűlési képviselő, és az egyik legaktívabb volt: 557-szer szólalt fel, 66 önálló és 309 nem önálló indítványt nyújtott be. A politikus többször okozott botrányt az Országgyűlésben. 2013 júniusában a földtörvény szavazásakor a Jobbik képviselői elfoglalták az elnöki pulpitust. Novák az akció alatt folyamatosan az elnöki csengőt rázta. Egy másik alkalommal egy hangszórón keresztül beszélt, így Kövér László nem tudta megvonni tőle a szót. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK